Unilever gebruikt CO2 voor duurzame margarine

FeyeCon heeft technologie ontwikkeld om water en oplosmiddelen in productieprocessen voor smeermiddelen te vervangen door CO2.

Trefwoorden: #Coolblending, #FeyeCon, #margarine, #Omega 3, #Unilever

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - De technologie van FeyeCon heet Coolblending en zorgt ervoor dat productieprocessen duurzamer en goedkoper worden.

Unilever gebruikt deze techniek al sinds 2012 in verschillende Europese fabrieken voor het maken van boter-, room- en margarineproducten.

Dankzij Coolblending zijn dit soort producten te maken met een betere smaak en textuur en een lager vetgehalte, met dezelfde hoeveelheid essentiële vetten Omega 3 en 6. In de producten zitten zo min mogelijk harde, verzadigde vetten.

Deze harde vetten zijn nodig om een goede structuur te krijgen maar zijn tegelijkertijd niet zo gezond. Ook zorgen dit soort vetten in het productieproces voor de meeste CO2-uitstoot.

Voorheen werd voor het maken van bijvoorbeeld margarine eerst alles verwarmd, waarbij deze emulsie vervolgens in speciale warmtewisselaars snel werd afgekoeld om het harde vet te kristalliseren.

Bij Coolblending wordt het harde vet apart gekristalliseerd als een fijn poeder. Dit poeder wordt gemengd met de koude water- en oliefasen van het margarineproces. Deze techniek bespaart energie en maakt dat het harde vet effectiever voor een goede structuur zorgt waardoor dit met een kwart verminderd kan worden. Feyecon geeft verder geen informatie hoe CO2 precies in dit proces wordt toegepast.

Becel Dieet en Becel Light zijn op deze manier voor de Nederlandse markt gemaakt. Voor België zijn zo de producten Becel Original en Becel Light geproduceerd.

FeyeCon heeft Unilever nu een licentie gegeven voor gebruik van Coolblending in andere regio’s. Hiervoor krijgt FeyeCon toegang tot relevante Unilever-patenten waardoor het bedrijf de technologie voor andere producten kan gaan gebruiken.

Het in Weesp gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in CO2 technologie. Eerder ontwikkelde het al een proces voor verven zonder water door hiervoor CO2 te gebruiken, dat inmiddels tot een zelfstandig bedrijf is uitgegroeid met partners als Nike en Adidas.