Nieuw licht op wat er misgaat in de hersenen van alzheimer patienten

Onderzoekers van de KUleuven ontrafelden welke rol het eiwit tau, dat schadelijke kluwen veroorzaakt in de hersenen van Alzheimer patiënten, precies speelt in de ontwikkeling van de ziekte.

Trefwoorden: #alzheimer, #alzheimer eiwit, #alzheimer eiwit kluwen, #alzheimer onderzoek, #alzheimer tau kluwen

Lees verder

research

( Foto: Dr. Ann Van der Jeugd aan de slag in het labo / KULeuven )

ENGINEERINGNET.BE - Een nieuw onderzoek naar de rol van ‘tau-kluwens’ brengt wetenschappers een stap dichter bij de ontrafeling van wat er precies misgaat in de hersenen van alzheimerpatiënten.

Het eiwit tau vormt schadelijke kluwen van eiwit in de hersencellen van mensen met alzheimer, een vorm van dementie. Ze zorgen ervoor dat hersencellen massaal afsterven en dat de communicatie tussen de overgebleven hersencellen sterk vermindert.

Onderzoekers slaagden erin om bij muizen de vorming van deze tau-kluwens te veroorzaken en nadien weer ongedaan maken. Dr. Ann Van der Jeugd en professor Rudi D’Hooge van de Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen van de KULeuven bestudeerden bij deze muizen welk effect de tau-kluwens hebben op de werking van de hersenen.

De muizen waarbij de vorming van tau-kluwens werd veroorzaakt, kregen inderdaad te maken met symptomen van alzheimer. Dit werd onder andere getest door de muizen in een zwembadje met melkachtig water te zetten. Net onder het wateroppervlak zat een platformpje verstopt, waar ze even konden uitrusten. De muizen met tau-kluwens in de hersenen vonden dat platformpje niet of veel minder snel terug dan de gezonde muizen.

De muizen waar de tau-kluwens ‘uitgeschakeld’ werden, vonden het platformpje in de melkachtige vloeistof dan weer sneller terug dan gewone gezonde muizen. Bovendien vertoonden deze muizen geen fysieke afwijkingen en werd ook hun natuurlijk verkenningsgedrag niet aangetast. Het zag er dus naar uit dat hierin misschien wel de oplossing kon liggen voor de ziekte van Alzheimer.

“Helaas bleken de muizen waarbij we de tau-kluwens ‘uitschakelden’ geen link meer te kunnen leggen tussen twee prikkels. In tegenstelling tot andere muizen leerden zij niet het verband te leggen tussen een geluid en een kleine schok die daarop volgde”, zegt Ann Van der Jeugd.

Dit onderzoek werpt een nieuw licht op de functie van tau-kluwens in de hersenen. Het blijkt nu immers niet zo voordelig om deze kluwens volledig uit te schakelen.

Dat is niet onbelangrijk in de zoektocht naar een behandeling voor de ziekte van Alzheimer.