Aantal faillissementen daalt met 5% in eerste helft 2014

Eerste zes maanden van 2014 laten een daling met -5% zien van het aantal faillissementsuitspraken in België. Graydon: "Meeste hoofdsectoren herstellen zich, met uitzondering van bouw"

Trefwoorden: #banen, #economie, #faillissement, #faling, #graydon, #job, #jobverlies

Lees verder

HR

( Foto: EU )

ENGINEERINGNET.BE – Goed nieuws voor de bedrijfswereld: in juni waren er 8,82% minder faillissementen dan precies één jaar geleden. Over de eerste zes maanden gespreid waren dat er 5% minder, of in totaal 5.878 faillissementsuitspraken.

Daarmee lijkt de trend naar een licht economisch herstel stilaan structureel te worden. Met uitzondering van februari lag het aantal faillissementsuitspraken dit jaar elke maand lager dan vorig jaar toen record na record gebroken werd. "Al was het verschil op maandbasis soms erg miniem', aldus Graydon.

Graydon: "We kunnen spreken van een voorzichtig dalende tendens. Het aantal jobs dat op de helling kwam te staan door faillissement is tijdens het eerste semester niet verder toegenomen." Vorig jaar kwamen er 13.869 jobs op de tocht de staan, momenteel zijn dat er 13.544 voor de 3 gewesten.

Opmerkelijk: in Wallonië is het cijfer gevoelig toegenomen, maar in Vlaanderen en Brussel is er duidelijk een lager potentieel banenverlies als gevolg van de faillissementen.

Enkele interessante cijfers
In de deelsector 'Ingenieurs en aanverwante technische adviseurs' gingen er de eerste zes maanden van 2014 in totaal 23 bedrijven over de kop, enkele meer dan een jaar geleden.

Het grootste banenverlies was voor het conto van Thermic Distribution Europe In Couvin met 159 verloren banen. In de industriële sfeer waren er verder RSB Transmission Belgium (-122 jobs), Louis De Poortere in Moeskroen (-103), MTC Maintenance in Erquelinnes (-67), Electronic Apparatus in Tessenderlo (-60) en Femont in Willebroek (-55), om er enkele te noemen.