Nederlands ruimtevaartbedrijf verkocht aan Amerikaanse XCOR Aerospace

Space Expedition Corporation (SXC), dat vanaf 2015 commerciële vluchten naar de ruimte wil aanbieden, is overgenomen door hun partner, een Amerikaanse raketbouwer.

Trefwoorden: #commerciële ruimtevluchten, #Space Expedition Corporation, #SXC, #XCOR, #XCOR Aerospace

Lees verder

Nieuws

( Foto: Space Expedition Corporation )

ENGINEERINGNET.NL - XCOR gaat het ruimteschip 'Lynx' bouwen, waarmee het van oorsprong Bredase ruimtevaartbedrijf SXC volgend jaar ruimtevluchten wil gaan verzorgen.

Het bedrijf heeft al meer dan 250 kaartjes verkocht voor ruim 70.000 euro per stuk. SXC houdt zich verder bezig met het opzetten van de benodigde trainingen en keuringen voor ruimtereizen voor het grote publiek.

Het nieuwe bedrijf krijgt de naam XCOR Space Expeditions en telt ongeveer 80 mensen, waarvan circa 20 afkomstig zijn van SXC. Er worden geen financiële details van de overname bekendgemaakt. Wel is bekend dat de overname volledig wordt gefinancierd met aandelen.

Aanvankelijk zullen ruimtevluchten van SXC vertrekken vanaf Mojave, de thuisbasis van XCOR in de Verenigde Staten. Later moet er ook vanaf Curaçao gevlogen gaan worden.

Het bedrijf Virgin Galactic van de Britse topondernemer Richard Branson is ook bezig met voorbereidingen om commerciële ruimtevluchten te maken. Ook dat bedrijf is onlangs samengegaan met de maker van zijn raket. Het ruimteprogramma van Virgin loopt iets voor op dat SXC en XCOR, aangezien Virgin al enkele testvluchten heeft gemaakt.

SXC kwam vorige week in het nieuws toen het bedrijf beloofde de spelers van het Nederlands elftal een ruimtevlucht aan te bieden als zij erin slagen op het WK voetbal de wereldtitel te veroveren. Mocht het zo ver komen dan kunnen de voetballers waarschijnlijk pas in 2016 vertrekken, omdat eerdere vluchten al zijn volgeboekt.