Heineken gaat voor lokale suikerinkoop in Nigeria

De bierbrouwer gaat hiervoor cassavezetmeel afnemen van een Nigeriaans bedrijf, om daar suiker uit te winnen.

Trefwoorden: #2SCALE programma, #bierbrouwer, #casave, #cassaveverwerker, #Heineken, #Nigeria, #Psaltry International, #suiker

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, casave oogst )

ENGINEERINGNET.NL - Nu nog wordt in Nigeria, goed voor de helft van de omzet die Heineken in Afrika wegzet, voor het grootste deel suiker geïmporteerd.

Heineken, dat in Nigeria opereert onder de naam Nigerian Breweries, tekende onlangs een intentieverklaring met cassaveverwerker Psaltry International en het Afrikaanse 2SCALE programma.

Nigerian Breweries wil in 2020 60% van de benodigde grondstoffen lokaal inkopen. Psaltry International is een Nigeriaans bedrijf dat cassave verwerkt tot cassavezetmeel, waaruit suiker gewonnen kan worden.

Het bedrijf, geleid door een succesvolle vrouwelijke ondernemer, koopt cassave op van kleinschalige boeren uit de omgeving. Haar onderneming is inmiddels zo succesvol dat ze de capaciteit van haar fabriek wil verdubbelen. Heineken ondersteunt dat door cassavebloem van Psaltry te kopen.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was aanwezig bij de ondertekening in Nigeria, als onderdeel van haar handelsmissie met toonaangevende Nederlandse bedrijven.

Minister Ploumen stelde: "Het besluit van Heineken om in zee te gaan met een programma als 2SCALE toont aan dat Afrika reële kansen biedt voor het Nederlandse bedrijfsleven en ik hoop dat meer bedrijven dit voorbeeld volgen."

2SCALE is een initiatief, gesteund door de Nederlandse overheid, om de leefomstandigheden en voedselzekerheid in Afrika te verbeteren door de positie van kleinschalige boeren in de lokale economie te versterken.

Partners gaan kleine boeren helpen in de productie van meer en betere cassave door middel van technische ondersteuning, opleiding en betere toegang tot financiering.

Het wordt de komende drie jaar uitgevoerd in samenwerking met IFDC, ICRA en het BoP Innovation Center.