Alternatief voor toevoerklep in hogedrukinstallaties

ECN heeft een mechanisme ontwikkeld om vaste stoffen, vloeistoffen, gassen en mengsels in een handomdraai toe te voegen aan een reactorvat onder druk.

Trefwoorden: #ECN, #feed valve, #kolenvergassers, #reactorvat, #vriesdrooginstallaties

Lees verder

Nieuws

( Foto: ECN )

ENGINEERINGNET.NL - De gepatenteerde Feed Valve is een alternatief voor de toevoerklep in hogedrukinstallaties.

Het mechanisme kan op maat aangepast worden voor verschillende type installaties, waaronder kolenvergassers, vriesdrooginstallaties of installaties waarin stof wordt geproduceerd zoals filtersystemen.

Bedrijven die met de Feed Valve hun vulproces optimaliseren, kunnen miljoenen euro’s besparen, aldus het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Nu wordt veel gebruik gemaakt van toevoerkleppen met een ruimte voor de eigenlijke reactor.

Hier wordt vulmateriaal vanaf lage druk veilig in de reactor gebracht. Een bewerkelijk proces, omdat er materiaal kan achterblijven en de toevoerklep steeds met een spoelgas behandeld moet worden.

Het Feed Valve-mechanisme kan zonder verstoring van het proces het vulmateriaal in een nauwkeurige dosering toedienen aan een procesinstallatie onder druk. Hiermee wordt het vulproces vereenvoudigd en wordt verstoring van het proces en verspilling of lekkage voorkomen.

Het mechanisme werkt als volgt: in een klepbehuizing zitten een kogel en een beweegbare zuiger met een zuigerslag. Voeg bovenin de vloeistof, vaste stof of het gas toe. Sluit de klep en draai de kogel 180 graden, waardoor het materiaal als het ware in de reactorruimte geduwd wordt.

Draai de kogel vervolgens weer omhoog om nieuw materiaal toe te voegen. Doordat het kogeloppervlak gesloten is met behulp van de zuiger, wordt er geen procesgas meegenomen bij het terugkeren naar de invoerstand.

ECN heeft een prototype ontwikkeld en patent gekregen op het Feed Valve mechanisme. Voor de industriële toepassing van Feed Valve is ECN op zoek naar partners die mogelijkheden zien voor hun installaties.

De afmetingen van de Feed Valve zijn vergelijkbaar met standaard commerciële afsluitsystemen. Dit maakt integratie eenvoudig. Verdere specificaties: ontwerp volgens de PED-richtlijn, drukwaarde > 50 bar (g), temperaturen > 200°C, afmetingen mogelijk vanaf DN25 tot DN400.