Limburgse Tenco haalt meteen grootste 3D-printer in huis

Nieuwe firma Tenco DDM investeert in één van grootste en nieuwste printers die beschikbaar zijn in de markt voor rapid prototyping: 457x457x457mm. Plus: ook glasheldere onderdelen zijn mogelijk.

Trefwoorden: #3d, #3d printer, #digital, #maquette, #prototype, #prototyping, #start-up, #starter, #techniek, #tenco, #zweco

Lees verder

Techniek

( Foto: Tenco, vlnr Tom Castermans en Rik Hegge )

ENGINEERINGNET.BE – Goed nieuws: er bestaan nog starters die heil zien in de wereld van techniek en engineering. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Vlaamse Tenco DDM.

Deze starter werd eerst begin 2014 opgericht, maar is er duidelijk niet bang voor de lat hoog te leggen.

Zo laten de twee oprichters Tom Castermans en Rik Hegge weten een flinke investering gedaan te hebben in de nieuwste technologieën voor het transparant 3D printen en verchromen van onderdelen. "De nieuwste en grootste 3D-printer die momenteel in de markt beschikbaar is, met een bouwvolume van 457x457x457mm."

Beide ondernemers mikken met hun start-up naar eigen zeggen vooral op de markt van de rapid prototyping, schaalmodellen en maquettes, en combineren dat met de aankoop van een installatie om de 3D geprinte onderdelen ook te verchromen, bijvoorbeeld voor verlichtingsarmaturen, klinken, handvatten, enz. En ze pakken meteen uit met een gedeeltelijk zelf ontwikkelde methode om glasheldere, transparante onderdelen te 3D-printen.

Tom Castermans en Rik Hegge, beiden CEO: “In 3D printen zijn er oneindig veel toepassingen en mogelijkheden. Wij specialiseren ons in de productie van prototypes voor machinebouw, technische componenten en productontwikkeling, naast schaalmodellen en maquettes voor bouwprojecten, onderdelen voor medische en farmaceutische toepassingen en modellen voor de productie van mallen en matrijzen."

"Op het vlak van high-end finishing en precisie willen we enkel de allerbeste kwaliteit afleveren. Voor sommige projecten kan de afwerkingskwaliteit van een model of een prototype immers mee bepalen of onze klanten een opdracht al dan niet binnenhalen."

Tenco DDM, wat staat voor 'Direct Digital Manufacturing', is gevestigd op de nieuwe bedrijvensite van C-Mine in Genk.


ACHTERGROND
Ondernemer Rik Hegge verkocht in 2013 zijn eigen bedrijf Zweko Optics in Bocholt, dat vooral hoogkwalitatieve vizieren voor helmen produceert, aan ingenieur Paul Lipkens (onder meer ex-Philips, Solvay, DSM, Alcatel Kabel en Punch van Guido Dumarey). Samen met ondernemer Tom Castermans van model- en prototypebouwer Tenco Proto, startte hij begin 2014 een nieuwe firma op die zich toelegt op diensten voor het veelbelovende marktsegment van 3D-printing: Tenco DMM.