Clafis wint Dong Energy Solar Challenge

Het Clafis Private Energy Solar Boat Team won alle etappes van deze race en is daarmee de onbetwiste winnaar van deze editie van de World Cup for Solar Powered Boats.

Trefwoorden: #Clafis, #Dong Energy Solar Challenge, #engineering, #World Cup for Solar Powered Boats

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dong Energy Solar Challenge )

ENGINEERINGNET.NL - Vorige week werden zes etappes afgelegd, onder meer in Groningen, Drachten, Sneek, Harlingen en Leeuwarden, waar afgelopen zaterdag de wedstrijd werd beëindigd.

Aan de wedstrijd deden teams uit verschillende landen mee zoals België, Indonesië, China, Turkije, Finland, Brazilië en Polen. In 2010 won het Clafis Private Energy Solar Boat Team ook de race.

Verder vielen de volgende boten op. De Antwerp Maritime Academy bouwde voor dit jaar een boot met een lichtere romp vervaardigd uit carbon en met een efficiëntere aandrijving.

Aan de HAN Solarboat werkten drie groepen Engineering-studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De HAN Solarboat zal bij hogere snelheid uit het water opstijgen met behulp van hydrofoils. Het Stenden Solar Team uit Emmen maakte de eerste boot van vlas.

Naast de klassementsprijzen zijn er ook dit jaar weer een aantal andere prijzen te verdelen. De Innovation Award is dit jaar voor een complete klasse: de V20 klasse. Hiervoor werd een prijs beschikbaar gesteld door Strukton.

De onbetwiste winnaar van de Bad Luck Prize is het SDOG Racing Team. Vlak voor de start van de race ging hun boot in vlammen op. Met de zonneboot uit 2010 hebben ze de race toch nog uitgevaren.

Het TU Delft Solar Boat Team won dit jaar de Design Award met hun boot die op draagvleugels vaart. ‘Het is een radicaal nieuw en uniek concept met innovatieve techniek en een elegant design. Als hij in vol ornaat op z’n draagvleugels vaart is het een verzorgd en strak design met mooie dunne spijltjes als draagvleugels’, aldus Douwe Huitema, voorzitter van de jury.

De Fair Play Prize gaat naar HvA Solarteam. Zij hebben zich onderscheiden door verschillende keren andere teams te helpen. In Blauwestad kon het Amerikaanse Carnegie Mellon Solar Racing op hun helpende hand rekenen en ze schoten een aantal V20 zonneboten te hulp.

Het team dat de Encouragement Award in de wacht sleept, is het Solarteam Friese Poort Sneek. Zij zijn de enige zonneboot in de Challenge A die het aandurfden op draagvleugels te varen. ‘En dat verdient een aanmoediging.’ Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door Waterschap Noorderzijlvest.

Een bijzondere prijs was er voor Bouwe de Boer, initiatiefnemer van de World Cup for Solar Powered Boats. Hij nam zaterdagavond de Wubbo Ockels Award in ontvangst. De Boer onderscheidt zich ook als aanjager van diverse duurzame projecten.

Woensdag werd al de Vripack Speed Battle Award uitgereikt aan het CLAFIS Private Energy Solar Boat Team, de winnaar van de massastart.

In 2016 start de zesde editie van de World Cup for Solar Powered Boats in Amsterdam.