Rechtbank: ’bhaalu is een videorecorder en geen distributiekanaal’

Nieuwe Vlaamse technologie clasht met bestaande belangen: 'Bhaalu is een videorecorder en geen distributiekanaal', oordeelt Rechtbank van Koophandel te Hasselt. Perfect legaal dus.

Trefwoorden: #bhaalu, #ict, #netflix, #right brain, #right brain interface, #Van Coppenolle, #Vandormael

Lees verder

Techniek

( Foto: Right Brain Interface, vlnr Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael )

ENGINEERINGNET.BE –Bezitters van een bhaalu, de eerste 'Collaborative Video Recorder, een technologie ontsproten uit het brein van ex-Metris oprichter Bart Van Coppenolle, kunnen opgelucht ademhalen. De Hasseltse Rechtbank van Koophandel heeft een stakingsvordering ten gronde tegen Right Brain ongegrond verklaard heeft.

TV Vlaanderen eiste dat de bhaalu-videorecorder exclusief door zijn klanten zou kunnen gebruikt worden, omdat het systeem exclusief met zijn tv-signalen zou werken. “Deze voorstelling van de werking van het systeem blijkt niet blijkt te kloppen”, oordeelt de rechtbank.

De rechtbank oordeelt dat de bhaalu-videorecorder geen inbreuk pleegt op de rechten van eiser TV Vlaanderen. Op 7 maart 2014 verklaarde een kortgedingrechter de vordering van TV Vlaanderen ook al ongegrond.

Bart Bronselaer, sinds kort voorzitter van Right Brain Interface: “In deze uitspraak spreekt de rechtbank zich voor het eerst uit over de grond van de zaak: de bhaalu-videorecorder is een videorecorderproduct en geen distributiedienst. Daarmee komt alles in principe vast te staan."

Ook het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten stipuleerde vorige week in de Aereo-rechtzaak dat het leveren van een videorecording product op zich rechtmatig is, in tegenstelling tot wat Aero doet: het leveren van een ongelicentieerde distributiedienst.

'Right Brain valt dus ook niet onder het Decreet Signaalintegriteit en kan het dus ook niet schenden', stelt het techbedrijf. De Vlaamse zenders hadden hiervoor de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een procedure ingespannen. "Ook die is dus duidelijk ongegrond", aldus Right Brain Interface.

De firma herhaalt alvast zijn uitnodiging tot samenwerking: "Wij hebben ons altijd als een vriendelijke, constructieve partij opgesteld en zullen dat blijven doen. Dat steeds met de focus op het creëren van waarde voor consumenten, zenders, operatoren en makers van content."

Bart Van Coppenolle, bezieler van bhaalu: “In tegenstelling tot wat recent nog gesuggereerd werd in de media, zoeken wij geen conflict maar verzoening. Wij willen niet vechten!" Philip Vandormael, afgevaardigd bestuurder: “Er kan een billijke vergoeding afgesproken worden."

Want de ware dreiging komt volgens hen niet van nieuwe technologie zoals bhaalu, maar van online marketingplatformen zoals Google en Facebook, en van online zenders zoals Netflix. "Samen met bhaalu kunnen de commerciële en openbare omroepen zich beter wapenen tegen de internationale concurrentie."

Volgens het bedrijf maken intussen al zowat 75.000 kijkers gebruik van bhaalu, voornamelijk in België. Het systeem is intussen gevalideerd binnen private communities in België en bètagebruikers in Nederland, Duitsland, de VS en Singapore. Het hoofdkantoor bevindt zich op de Corda Campus in Hasselt.


ACHTERGROND
Met bhaalu als persoonlijke videorecorder kunnen kijkers hun volledige tv-aanbod 'in the cloud' opnemen (voor zover ondersteund door de hardware) en herbekijken, over alle tv-kanalen heen waar ze rechtmatig toegang tot hebben en op alle schermen. Deze eerste gebruikers reageren naar verluidt 'zeer enthousiast': ze geven aan de kijkervaring nooit meer te willen missen.