Nieuwe medicijnafgevende stents effectiever

De nieuwe generatie medicijnafgevende stents die gebruikt wordt bij dotterprocedures in vernauwde kransslagaders is veilig en effectiever dan vorige generaties.

Trefwoorden: #dotterbehandeling, #dotterren, #hartaanval, #Kenneth Tandjung, #kransslagader, #stent, #stents, #Universiteit Twente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Tot deze conclusie kwam promovendus Kenneth Tandjung van de Universiteit Twente na onderzoek.

Tandjung onderzocht tevens het gebruik van een extra bloedverdunner na een dotterprocedure, de invloed van suikerziekte en de resultaten van dotterprocedures bij vrouwen. Hij is cardioloog in opleiding aan het Thoraxcentrum Twente aan het MST in Enschede.

Tandjung: “Tegenwoordig gebruiken we bij dotterprocedures veelal medicijnafgevende stents. Inmiddels is dit de derde generatie. Alle drie de generaties zijn veilig, maar de derde is makkelijker te plaatsen door artsen. Dit is effectiever, efficiënter en uiteindelijk ook goedkoper.”

Er werd ook onderzocht hoe lang het nodig is om naast de standaard bloedverdunner een extra bloedverdunner te gebruiken na een dotterprocedure. In Nederland wordt de extra bloedverdunner tot uiterlijk een jaar na de dotterprocedure gebruikt. Uit dit onderzoek blijkt dat dit veilig is.

In sommige landen wordt er voor een zeer lange periode een extra bloedverdunner voorgeschreven, vanwege de vrees dat een stent na de ingreep dicht zou kunnen stollen. Hierdoor zou een patiënt meer kans op bloedingen hebben.

Verder toonde het onderzoek aan dat patiënten, met nog niet eerder onderkende suikerziekte, een hoger risico lopen op het krijgen van een hartinfarct rond een dotterprocedure. Dit bevestigd het nut van het goed vaststellen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten voordat een patiënt een dotterprocedure ondergaat.


(bron en foto: Universiteit Twente)

ACHTERGROND
Tandjung analyseerde voor zijn promotieonderzoek data uit twee grote onderzoeken, genaamd Twente en Dutch Peers. Hieraan namen duizenden patiënten deel die een dotterprocedure hebben ondergaan en waarin deze nieuwe medicijnafgevende stents zijn onderzocht. De onderzoeken zijn opgestart door cardiologen uit Enschede.

Naast het Thoraxcentrum van het Medisch Spectrum Twente in Enschede doen ook de ziekenhuizen Medisch Centrum Alkmaar, Rijnstate Ziekenhuis te Arnhem en Scheper Ziekenhuis te Emmen mee.

Patiënten worden jaren achtereen gevolgd, om ook de resultaten op langere termijn te onderzoeken. De eerste resultaten van deze studies zijn al gepubliceerd in grote, internationale vaktijdschriften.