Onderzoek: chip moet sluipverbruik verminderen

Toestellen in stand-by verbruiken naar schatting 10% van ons elektriciteitsverbruik. Hans Meyvaert zoekt de oplossing in een chip, die het sluipverbruik 10 tot 100 keer kan verminderen.

Trefwoorden: #energie, #ESAT, #KU Leuven, #netspanning, #sluipverbruik, #spanningsomvormer, #stand by

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Ingenieur Hans Meyvaert van het Departement Elektrotechniek (ESAT) van de KU Leuven deed zijn doctoraatsonderzoek naar dit probleem.

Als u wil besparen op sluipverbruik, dan moet u de stand-by-functie vermijden en alle toestellen volledig uitschakelen. Het probleem van het sluipverbruik zit hem in de spanningsconverter (adapter) van al die apparaten, al dan niet ingebouwd in het toestel.

Hans Meyvaert: “De netspanning van het elektriciteitsnetwerk moet omgezet worden naar een voedingsspanning voor de toestellen. Dat gebeurt in de spanningsconverter. Alleen is die afgestemd om zo efficiënt mogelijk te zijn wanneer het apparaat aangeschakeld is. Het typische vermogen van die converter is veel hoger dan nodig bij de waakstand van apparaten.”

De oplossing van de onderzoeker: een aparte spanningsconverter met een laag vermogen voor de waakstand, naast de gewone converter. Deze laatste kan dan helemaal uitgeschakeld worden tijdens stand-by. De converter voor de waakstand wacht op een signaal en voorziet dan het vermogen om het apparaat weer aan te schakelen.

Zo’n extra converter betekent voor de fabrikanten wel een extra onderdeel: dat moet dus zo klein en goedkoop mogelijk zijn.”

Omdat zo'n extra converter zo klein en goedkoop mogelijk moet zijn, ontwierp Meyvaert daarvoor een chip, waarbij de van de spanningsconverter volledig geïntegreerd zijn in een chip, die 10 microwatt kan voorzien voor functionaliteit tijdens de waakstand.

Dit maakt dat het sluipverbruik 10 tot 100 keer minder kan en ook voor de fabrikant is zo’n chip goedkoop bij massaproductie.

Meyvaert: "Concrete plannen zijn er nog niet, maar dit onderzoek toont aan dat het concept haalbaar is. Nu de technologie voorhanden is, zou de overheid normen kunnen opleggen."

"Ze zou bijvoorbeeld kunnen bepalen dat sluipverbruik van toestellen nog veel lager moet zijn dan de huidig norm van een halve watt. Dan pas gaat de industrie met de technologie aan de slag.”


(bron: KU Leuven, foto: Wikipedia)