Parx Plastics ontwikkelt duurzame antibacteriële stoffen

Het bedrijf was onlangs één van de drie winnaars van Tech All Stars met hun antibacteriële stoffen die geen gevaarlijke middelen bevatten.

Trefwoorden: #antibacteriële stoffen, #hechtdraad, #Parx Plastics, #smartphones, #Tech All Stars, #verpakkingsfolie voor voedsel, #vliegtuiginterieurs

Lees verder

Nieuws

( Foto: Parx Plastics )

ENGINEERINGNET.NL - Het startende bedrijf uit Rotterdam brengt antibacteriële stoffen op de markt die niet uit plastic weglekken en geen chemicaliën, zware metalen, biociden of nano-deeltjes bevatten. Er is steeds meer vraag naar dit soort stoffen om te verwerken in kleding of producten voor in huis, zoals toiletbrillen.

Nu nog zijn antibacteriële middelen vaak schadelijk voor de gezondheid van mens en dier, zoals triclosan, dat vruchtbaarheidsproblemen en kanker kan veroorzaken. Ook het gebruik van nanodeeltjes zilver is omstreden. Dit wordt vaak gebruikt in sportkleding, sokken en T-shirts om een zweetlucht te verminderen.

Parx Plastics startte in 2010 met onderzoek naar nieuwe antibacteriële stoffen, waarbij het bedrijf gebruik maakt van een sporenelement, dat een lichaamseigen stof is. Het bedrijf werd officieel opgericht in 2012. Momenteel heeft Parx Plastics het testen van producten met succes afgerond en is het bedrijf bezig met het op de markt brengen.

Er liggen vooral kansen voor hun producten waar het gaat om medische producten, zoals hechtdraad, verpakkingsfolie voor voedsel, smartphones en vliegtuiginterieurs. De verwachting is dat binnen een half jaar productie van start kan gaan. Momenteel ligt de productiecapaciteit op 10.000 kilo aan antibacteriële stoffen per jaar.

De jury van Tech All Stars, een Europese competitie voor startende bedrijven in de technologie sector, verkoos Parx Plastics in juni tot één van de drie winnaars.