Duitse machinebouwers: ’Sancties tegen Rusland onvermijdelijk maar bitter’

Duitse machinebouwers vinden Europese economische sancties tegen Rusland 'terecht en onvermijdelijk, maar een bittere pil om te slikken'. Ze waarschuwen voor de conjuncturele gevolgen.

Trefwoorden: #embargo, #machinebouw, #rusland, #sanctie, #vdma

Lees verder

Nieuws

( Foto: Haver & Boecker )

ENGINEERINGNET – De Duitse machinebouwers laten bij monde van hun associatie VDMA weten de Europese sancties tegen Rusland 'onvermijdelijk' te vinden.

"Gezien de recente escalatie waren nieuwe maatregelen aan de orde', stelt de associatie in een mededeling. 'Maar we willen ervoor waarschuwen dat ze drastische gevolgen zullen hebben voor de machinebouwers in ons land".

"Rusland is de vierde grootste afzetmarkt voor Duitse machines, en daarom zal een strenger embargo de machinebouwconjunctuur hard treffen".

De lobbygroep pleit daarom voor een overgangsregeling, waarbij de constructeurs hun lopende bestelling mogen afwerken. Dat zou vooral voor de KMO's de bittere pil verzachten.

Bovendien ging de Russische economie de voorbije jaren al in duikvlucht naar beneden. Tussen januari en mei 2014 daalde bijvoorbeeld de export van Duitse machines en onderdelen naar Rusland met niet minder dan 20%. Ook de orderboeken blijven achter, laat VDMA weten: 'Enkel al het dreigen met sancties heeft ervoor gezorgd dat veel Russische bestellingen niet geplaatst zijn. Dat heeft niet alleen het vertrouwen tussen de bedrijven onderling aangetast, maar zal ook niet zonder gevolgen blijven voor veel meerjarige leveringscontracten tussen Duitse en Russische handelspartners'.

Maar, zo stelt de associatie, het is duidelijk dat in dit geval de politieke overwegingen primeren, net zoals de noodzaak om klaar en duidelijk 'stop' te zeggen.


COMMENTAAR
Wat de gevolgen van het Europese embargo tegen Rusland voor de Nederlandse en Belgische machinebouwers zullen zijn, is niet duidelijk. Ongetwijfeld zullen de dalende verkoopcijfers van de Duitse constructeurs de zakencijfers van veel - vooral mechanische georiënteerde - toeleveranciers niet onberoerd laten. Duitsland is voor beide landen een grote handelspartner.