Agoria: “Investeringsmotor techbedrijven slaat nog steeds niet aan”

“Regeringsonderhandelaars doen er goed aan om marge te voorzien bij opstellen van komende begrotingen”, stelt techfederatie Agoria. "Dit jaar daalt het investeringsniveau met nogmaals 2%"

Trefwoorden: #agoria, #economie, #federale regering, #investering, #lambotte, #notionele, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Techfederatie Agoria waarschuwt opnieuw voor een daling van de investeringen in de Belgische technologische industrie in 2014.

Na een terugval met 6,5 procent vorig jaar, zullen de investeringen ook dit jaar verder naar beneden gaan, met 2 procent tot onder 2 miljard euro, waarschuwde de belangenorganisatie vroeger al (pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan). 'Daarmee zitten we ver onder het gemiddelde niveau van de voorbije 20 jaar'.

“De regeringsonderhandelaars doen er dan ook goed aan om een marge te voorzien bij het opstellen van de komende begrotingen”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

Er is een hele reeks oorzaken: de dalende rentabiliteit van de bedrijven als gevolg van de crisis waardoor er minder financiële middelen voorhanden zijn, de vele herstructureringen en bedrijfssluitingen, en uiteraard ook de slechte conjunctuur.

Door dit laatste gegeven draaien de bedrijven niet ‘op volle toeren’ en’ bleef de bezettingsgraad van de productiecapaciteit onder het niveau van 80 procent. Onder deze drempel is er minder nood om te investeren in het productieapparaat.

De technologiefederatie pleit nogmaals voor een aantal fiscale incentives om investeringen aan te moedigen. “De radicale vernieuwing van de maakprocessen door de invoering van nieuwe productietechnologieën en -processen is één van de belangrijke transformaties die de maakindustrie competitief moeten houden."

"Dit kan niet zonder een aantrekkelijk fiscaal klimaat voor investeringen in materiële en immateriële activa”, stelt Marc Lambotte, CEO van Agoria.