Vlaanderen laat nieuwe pijpleidingroute naar Ruhrgebied onderzoeken

Voor studiebureaus: Ruimte Vlaanderen wil studie laten uitvoeren naar mogelijkheden van nieuwe corridor voor pijpleidingen tussen Antwerpen en Limburg, Nederland en Duitse Ruhrgebied.

Trefwoorden: #economie, #Economisch Netwerk Albertkanaal, #essenscia, #Fetrapi, #Havenbedrijf Antwerpen, #Muyters, #pijpleiding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wingas )

ENGINEERINGNET.BE - Zeven van de tien grootste petrochemische bedrijven wereldwijd hebben een vestiging in de Antwerpse haven. De cluster vertakt zich nadien verder langs de as Antwerpen-Ruhrgebied langsheen het Albertkanaal.

Dit zogenaamde economische 'concentratiegebied', het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA), geldt als het belangrijkste in Vlaanderen.

Voor de aanvoer van grote volumes grondstoffen vanuit andere Europese havens zijn pijpleidingen van vitaal belang en bovendien - vanuit ruimtelijke overwegingen – het ideale transportmiddel.

Vlaams minister Muyters, in 2012 bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, kondigde destijds aan dat Ruimte Vlaanderen - als vertegenwoordiger van de Vlaamse overheid - samen met het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Fetrapi en essenscia een onderzoek zou opstarten.

Het doel is te bestuderen waar er een nieuwe corridor kan komen voor de pijpleidingen tussen Antwerpen en de chemiebedrijven in Limburg, Nederland en het Duitse Ruhrgebied. Het gaat om een terreinonderzoek voor de nodige, proactieve ruimtereservering.

Het bestek voor de uitvoering van de eerste fase van deze tweedelige studie is intussen op 22 juli 2014 via e-tendering gepubliceerd in het Bulletin der Aanbestedingen.


ACHTERGROND
Een eerste fase van de studie bestaat uit een ruimtelijk en technisch vooronderzoek waarbij realistische mogelijkheden voor een tracé voor deze leidingstraat naar voor worden geschoven. Bijkomend wordt de opmaak van een plan van aanpak voor de verdere planvorming, ontwikkeling en realisatie van de als redelijk omschreven tracés gevraagd. De resultaten hiervan zullen voorwerp uitmaken van besluitvorming door de betrokken overheden en partners. Op basis van deze principiële besluitvorming zal dan de tweede fase van de studie worden opgestart.