Constructeurs van landbouwmachines in België produceren 6% meer

Economische heroplevering gaat niet voorbij aan constructeurs van land- en tuinbouwmachines in België: in drie eerste maanden van 2014 lag productie 6% hoger dan begin 2013.

Trefwoorden: #agoria, #cema, #john deere, #landbouw, #markwell, #massey ferguson, #tuinbouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET – De sector van de Belgische machinebouw voor de agrarische sector deed het in de eerste drie maanden van 2014 een stuk beter dan begin 2013: de productie bleek 6% hoger te liggen dan in het eerste kwartaal van 2013.

'Voorzichtigheid blijft niettemin geboden omdat de activiteit begin 2013 op een laag pitje stond', stelt techfederatie Agoria. De werkgelegenheid steeg vorig jaar wel enigszins misleidend met 3,2%, 'maar dat was vooral te danken was aan groei in de grootste onderneming van de sector', aldus de belangengroep.

In 2013 haalde de sector met 4.211 werknemers een omzet van naar schatting 1,539 miljard euro. Dit bedrag vertegenwoordigt de totale productie van de sector in België, waarvan meer dan 80% wordt geëxporteerd.

Richard Markwell van Massey Ferguson ziet de lange termijnperspectieven alvast niet aangetast. Hij is onlangs verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Europese vereniging van de landbouwmachinebouwers (CEMA) en volgt Gilles Dryancour van John Deere op.

Markwell: “Op wereldvlak heeft de sector van de landbouwmachines - die bijzonder dynamisch en hoogtechnologisch is - een belangrijke rol te vervullen om de wereldvoedselproductie te verdubbelen en een wereldbevolking van 10 miljard mensen in 2050 te kunnen voeden."

Het Europese CEMA vertegenwoordigt zowat 4.500 constructeurs die samen goed zijn voor een totale productie van 26 miljard euro en die werk verschaffen aan direct 135.000 en indirect aan nog eens 125.000 mensen bij dealers en dienstverlenende bedrijven.