Philips ontwikkelt app om via het brein apparaten te bedienen

Het elektronicaconcern werkt samen met adviesbureau Accenture en Emotiv aan dit systeem dat in eerste instantie is gericht op mensen die de ernstige spierziekte ALS hebben.

Trefwoorden: #Accenture, #ALS, #Applicatie, #Emotiv, #Philips

Lees verder

Nieuws

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET - Via de EEG-headset van het Amerikaanse bedrijf Emotiv worden signalen uit de hersenen omgezet in data.

De nieuw ontwikkelde software-applicatie van Philips en Accenture, die draait op een tablet voor de benodigde rekenkracht, is op basis daarvan in staat om apparaten van Philips aan en uit te zetten, zoals de de Philips SmartTV, de slimme Hue-lampen en de Lifeline medische alarmeringsdienst aan te sturen.

De software is ontwikkeld door de Accenture Technology Labs in San Jose en het Philips Digital Accelerator Lab in Nederland. Designbureau Fjord heeft de gebruikersinterface ontworpen.

Voor patiënten met de spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is de gemiddelde levensverwachting drie tot vijf jaar, omdat er nog geen behandeling voor is. Spierfuncties vallen in de periode beetje bij beetje uit, terwijl de hersenfunctie intact blijft.

Naar schatting leven momenteel wereldwijd zo’n vierhonderdduizend mensen met ALS, waarvan ongeveer vijftienhonderd in Nederland.

De nieuwe applicatie is getest in het laboratorium, onder meer in aanwezigheid van de Stichting ALS. Momenteel bevindt de app zich nog in een 'proof of concept' fase en zal het een tijd duren voordat het op de markt komt.

Op 29 september zal er tijdens een conferentie in Eindhoven meer bekend worden gemaakt over het nieuwe systeem, aldus Philips.