Nieuwe therapie voor borstkanker gebruikt wespengif

Biomedici van het Instituut voor bio-geneeskunde in Barcelona hebben succesvolle in vitro testen uitgevoerd met het gif van wespen om borstkankercellen te vernietigen.

Trefwoorden: #borstkanker, #gif, #kanker, #kankercellen, #wesp, #wespengif

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, mammografie )

ENGINEERINGNET - Wetenschappers van het Institute for Biomedical Research (IRB Barcelona) in Barcelona hebben met succes borstkankercellen kunnen vernietigen met het gif afkomstig uit wespen.

Er zijn reeds heel wat middelen die ingezet worden in de strijd tegen tumoren, maar ze hebben allemaal zware neveneffecten. Bovendien kunnen tumoren resistentie ontwikkelen tegen bepaalde medicatie.

Met dit in gedachte, zochten de onderzoekers naar een nieuwe therapie die gebruikt maakt van peptiden uit wespengif. Een peptide is een molecuul dat bestaat uit een klein aantal aminozuren.

Deze peptide heeft de mogelijkheid om poriën te vormen in de celwand en op die manier tot de kern van de cel door te dringen om ze uiteindelijk te vernietigen.

Maar dit krachtig natuurlijk middel kon niet eerder gebruikt worden door de hoge toxiciteit. Het zou niet enkel kankercellen maar ook andere, gezonde cellen kunnen beschadigen.

De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om de peptide gecontroleerd tot in de tumor te brengen en het effect te controleren door gebruik te maken van een polymeer drager. Deze drager zorgt ervoor dat het gif zich enkel aan de tumorcellen hecht.

In vitro experimenten hebben aangetoond dat de substantie zich voldoende verspreidt in de tumor en de kankercellen doodt. Gezonde cellen, zoals rode bloedcellen, worden niet aangetast.

De onderzoekers waarschuwen wel dat we nog zeer vroeg zijn in het onderzoek en dat verder onderzoek noodzakelijk is. De volgende stap zijn proeven op muizen.

Maar ze zijn wel optimistisch dat deze therapie in de toekomst bestaande therapieën kan aanvullen.