Duurzaamheidsrace Racing Aeolus start morgen

Elf Nederlandse en internationale teams bewijzen van 21 - 23 augustus 2014 dat ze met hun hypermoderne karren de tegenwind vóór zich kunnen laten werken.

Trefwoorden: #Den Helder, #Duurzaamheidsrace, #ECN, #Racing Aeolus, #windenergie, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: ECN - Wind Energy Events )

ENGINEERINGNET.NL - Dit evenement gaat door op de Helderse Zeedijk, tijdens het jaarlijkse Racing Aeolus Den Helder, en is één van de vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld.

Het wereldrecord, 82.6%, is in handen van het Canadese Team Chinook, maar de overige teams zijn vastbesloten om tegen de wind in het wereldrecord aan diggelen te rijden. Het belooft wederom een spektakel te worden.

Ze zeggen dat er naast de meeste zonuren in Nederland - nergens zoveel wind waait als in De Helder. Gelukkig maar, want dat is precies wat de teams uit Turkije (2); Canada (1); Duitsland (3); Denemarken (1) en Nederland (4) nodig hebben.

Drie van de deelnemende windkarren zijn elektrisch, de overige windkarren mechanisch. Het Duitse team van de Universiteit van Stuttgart heeft een windkar met rotorbladen die in 3D-print zijn gemaakt. Een mooie innovatie!

Dit jaar wordt voor het eerst een innovatieprijs uitgereikt, vernoemd naar de recentelijk overleden Gerard Broers. Zijn Multiteam Broers uit Schagerburg won vorig jaar Racing Aeolus met hun bijzondere windkar, de Turbo Twin die is uitgerust met een dubbele rotor. Zijn team doet dit jaar mee, ter ere van en nagedachtenis aan hem.

Innovatie is wat Hans Verhoef, projectleider Metingen bij ECN Windenergie en voorzitter van Stichting Wind Energie Events (WEE) graag ziet: "High tech grenzen verleggen die rijden tegen de wind in mogelijk maken en nieuwe records noteren, daar kijken wij naar uit. Het is écht mogelijk om harder te gaan dan de windsnelheid zelf. Op de winderige, Helderse Zeedijk kan het zomaar gebeuren."


ACHTERGROND
In de hele wereld zijn er vier grote duurzaamheidsraces: De World Solar Challenge in Australië (de Nuna kar van de TU Delft heeft deze meerdere keren gewonnen), de Dong Energy Solar Challenge Boat race in Friesland, de Shell Eco Marathon waarbij voertuigen 18 km moeten afleggen met zo min mogelijk brandstof en laatst maar zeker niet de minste, de Racing Aeolus in Den Helder.