Havenbedrijf lanceert tender voor bouw vast LNG-bunkerstation in Antwerpen

Het Havenbedrijf Antwerpen is op zoek naar een partner voor het ontwerp en de bouw van een LNG-bunkerstation voor binnenschepen. "We willen de kip-of-ei problematiek doorbreken"

Trefwoorden: #Antwerpen, #binnenvaart, #havenbedrijf, #LNG, #logistiek, #NOx, #tender, #zeebrugge

Lees verder

Nieuws

( Foto: Havenbedrijf )

ENGINEERINGNET.BE - Het ware mooi mocht dit contract naar een lokale marktpartij - bedrijf, bedrijvengroep of consortium - gaan: tegen begin 2016 wil het Havenbedrijf in Antwerpen binnenschepen in de haven ook de mogelijkheid bieden om LNG te bunkeren aan een vaste installatie.

Binnenschepen kunnen dat nu al doen via de zogenaamde truck-to-ship bunkering. Dat gebeurt vanop de kade met een vrachtwagen, die LNG ophaalt aan de importterminal in Zeebrugge en dan tot bij het schip in Antwerpen rijdt.

Een staaltje van de 'kip-of-ei problematiek', stelt Havenbedrijf: "Door het permanent ter beschikking stellen van LNG hopen we dat de sector sneller geneigd zal zijn om de nodige investeringen te doen om over te schakelen op deze schonere brandstof."

Het Havenbedrijf heeft daarom alvast een Europese tender gelanceerd waarmee het op zoek gaat naar een partner die kan instaan voor het ontwerp en de bouw van de installatie.

Ook vrachtwagens moeten zich aan het station met LNG kunnen bevoorraden. Het Havenbedrijf houdt evenwel naar verluidt 'ook rekening met de mogelijkheid dat een privaat bedrijf de nodige initiatieven neemt om bunkering van LNG aan een vaste installatie mogelijk te maken'.

De bouw van het bunkerstation wordt gedeeltelijk gesubsidieerd door het LNG Masterplan voor Rijn-Main-Donau van de Europese Commissie. Dit plan heeft als doel om het gebruik van LNG als brandstof en cargo in de Europese binnenvaart te bevorderen.


ACHTERGROND
In vergelijking met diesel, dat vandaag gebruikt wordt als brandstof in de Europese binnenvaart, is LNG een veel schonere brandstof. De uitlaatgassen van een schip dat aangedreven wordt door LNG bevatten nauwelijks fijn stof en ook de emissies van NOx worden drastisch verminderd.