ABB breekt wereldrecord HVDC-kabelsystemen: spanning van 525kV

ABB is erin geslaagd een nieuwe HVDC transmissiekabel te ontwikkelen met een meer dan tweemaal hogere capaciteit: van 1.000 tot ongeveer 2.600MW. Dat maakt een spanning van 525kV mogelijk.

Trefwoorden: #Abb, #hoogspanning, #HVDC, #vermogensschakelaar, #windenergie, #windpark, #XLPE

Lees verder

Techniek

( Foto: ABB )

ENGINEERINGNET – Een belangrijke innovatie bij ABB: dat concern laat weten een doorbraak op het gebied van transmissiekabels gerealiseerd te hebben. Het heeft met succes een 525kV extruded HVDC-kabelsysteem ontwikkeld en getest.

De implicaties zijn niet min. Zo stijgt door de technologische verbetering de capaciteit van dat type kabel niet alleen van 1.000 naar ongeveer 2.600MW, ook de maximale lengte neemt toe van 1.000 naar 1.500 kilometer.

Bovendien is het mogelijk om de spanning met 64% te verhogen, van 320kV die tot nu maximaal mogelijk was, tot 525kV. De transportverliezen blijven desondanks onder de 5%, claimt het bedrijf.

De kabel is uiteraard ontwikkeld voor transport van elektriciteit over grote afstanden in alle types van gebieden, maar hij biedt wel extra perspectieven voor het energietransport vanaf offshore windparken of naar ver afgelegen zones. Hij is geschikt voor zowel land als zee.

Zo is bijvoorbeeld slechts één paar 525 extruded HVDC-kabels nodig voor de energievoorziening van twee miljoen huishoudens vanaf een groot offshore windgeneratorpark.

Door de nieuwe techniek hoeft er minder geïnvesteerd te worden, maar zijn ook de exploitatiekosten lager.

Bovendien wordt het draagvlak voor toepassing van DC-netwerken erdoor vergroot. ABB had hier vroeger al een grote hindernis weggenomen door de ontwikkeling van de hybride HVDC-vermogensschakelaar.


ACHTERGROND
Het kabelsysteem is opgebouwd uit een nieuwe DC-kabel met cross-linked polyethylene (XLPE) isolatiemateriaal. Het toegepaste isolatiemateriaal is ontwikkeld door Borealis. Bovendien worden er speciale eindsluitingen en verbindingen toegepast die ontwikkeld zijn door ABB zelf.