Eiwit uit suikerbietenblad voor versteviging vleesvervangers (+video)

In zijn onderzoek bouwt Peter Geerdink van TNO suikerbieten om tot eiwit, waarmee je bijvoorbeeld vegetarische burgers kunt verstevigen. Soja of melkproducten zijn dan niet meer nodig.

Trefwoorden: #bieten, #eiwit, #gel, #hamburger, #TNO, #vegetarische burger, #vegetarische producten

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - MKB ondernemers gebruiken de ontdekking van Peter Geerdink om het product te ontwikkelen en vervolgens op de markt te brengen.

In 2011 is er een Technologie Cluster gestart om eiwitten te winnen uit suikerbietenblad. Daarbij is een samenwerking tussen zeven MKB-bedrijven en TNO ontstaan die allemaal een stukje van de keten beheren.

De MKB-bedrijven en TNO hebben een gezamenlijk einddoel, namelijk ‘waarde creëren met suikerbietenblad’ wat op dit moment op het land wordt achtergelaten.

In de toekomst zou deze ontdekking voor landbouwondernemers honderden euro's per hectare extra kunnen opbrengen, omdat niet alleen de bieten, maar ook de bladeren te verwerkt kunnen worden.

Met relatief weinig eiwit is een stevige gel te maken. Gel is in veel voedingsmiddelen een belangrijk onderdeel, bijvoorbeeld in vlees vervangende producten of als bindmiddel. Op die manier is eiwit uit bijvoorbeeld zuivelproducten te vervangen.

Na dit Technologie Cluster is een vervolgonderzoek gestart met vier MKB-bedrijven op basis van een cofinanciering. De provincies Groningen en Drenthe steunen het project met subsidie.


(bron: TNO)