Sapiens overgenomen door Amerikaans bedrijf

Het in Eindhoven gevestigde Sapiens SBS, dat technologieën voor diepe hersenstimulatie ontwikkelt, is voor 200 miljoen dollar verkocht aan Medtronic.

Trefwoorden: #hersenstimulatie, #Medtronic, #Sapiens SBS

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Sapiens Steering Brain Stimulation (Sapiens SBS) heeft een geavanceerde DBS-sonde met 40 afzonderlijke stimulatie-elektrodes ontwikkeld.

Hiermee is het mogelijk om een nauwkeurigere stimulatie van de specifieke gebieden in de hersenen mogelijk te maken. Dit draagt bij aan een snellere procedure en minder bijwerkingen van de stimulatie.

Medtronic is koploper op het gebied van neuromodulatie: de toediening van elektrische pulsen en geneesmiddelen aan specifieke plekken in het zenuwstelsel.

Het gaat hierbij om de behandeling van chronische pijn, bewegingsstoornissen, spasticiteit en urologische en gastro-intestinale aandoeningen. Dit is een nog vrij onontgonnen gebied in de geneeskunde.

Met de aankoop van Sapiens vergroot Medtronic hun positie waar het gaat om de modulatie van de hersenfunctie. Innovatieve hersenmodulatietechnologie kan gaan bijdragen aan een nieuw soort behandeling van patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en essentiële tremor.

Doel is om de activiteiten van Sapiens op termijn toe te voegen aan de bestaande R&D-activiteiten van de Neuromodulation-divisie van Medtronic. Beide bedrijven gaan gezamenlijk verder werken aan de ontwikkeling van producten en daarna met het klinische onderzoek.

Bestaande DBS-therapie van Medtronic is in veel landen, zoals in Europa en de Verenigde Staten, goedgekeurd voor de behandeling van de invaliderende symptomen van essentiële tremor, de ziekte van Parkinson in een gevorderd stadium en therapieresistente, chronische, primaire dystonie, epilepsie en therapieresistente obsessief-compulsieve stoornissen.