Gratis portaalsite berekent automatisch reële rendement zonnepanelen

Ilumen stelt rendementscalculator voor zonnepanelen die tot nu voorbehouden was aan installateurs, gratis te beschikking van particulieren. Inloggen met je VREG-gegevens volstaat.

Trefwoorden: #calculator, #duurzaam, #energie, #fotovoltaisch, #ilumen, #ingenieursbureau, #rendement, #zonnepaneel, #Zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Ilumen )

ENGINEERINGNET.BE – De rendementscalculator voor fotovoltaïsche panelen van het jonge ingenieursbureau Ilumen in Tessenderlo bestaat al langer, maar was tot op heden enkel toegankelijk voor installateurs, die hem gebruiken om hun klanten een betalende dienst aan te bieden. De installateurs konden op die manier volgen of de zonnepanelen nog voldoende rendement opleverden.

Via het online portaal van Ilumen kan vanaf nu elke Vlaming zelf het rendement van zijn of haar installatie monitoren. Wie al een VREG-account heeft, kan zich met deze accountgegevens op de portal aanmelden (hoewel deze mogelijkheid op de inlogpagina niet vermeld staat, wat enigszins verwarrend is).

Na aanmelding wordt de database achter de portaalsite automatisch gesynchroniseerd met die van de VREG. Het volstaat dus daar je meterstanden in te tikken.

"We zijn de eerste die zo'n koppeling maken met de VREG-database, een primeur", claimt Ilumen. "Bovendien kun je extra meetpunten ingeven."

Het bureau trekt dus alle registers open door het rekeninstrument gratis ter beschikking te stellen van particulieren. Waarom? Ongetwijfeld omdat het er een kanaal in ziet om de aandacht te vestigen op zijn zelf ontwikkelde en intussen commercieel beschikbare 'lumibox'.

Dit toestel, gekoppeld aan je stroommeter, stuurt uit eigen beweging alle gegevens door naar de portaal én naar de VREG. Manueel hoef je zelf niets in te geven en nieuwe certificaten worden op die manier automatisch aangevraagd.