OWS en IGEAN onderzoeken potentieel bermgras voor biogasproductie

OWS en IGEAN rapporteren over resultaten van project rond co-vergisten van bermgras met GFT: "Er is een positief effect op het vergistingsproces, doordat het stikstofgehalte wordt verlaagd"

Trefwoorden: #berm(g)ras, #bermgras, #biogas, #co2, #compost, #dranco, #duurzaam, #igean, #Ows, #vergisting

Lees verder

Nieuws

( Foto: OWS )

ENGINEERINGNET.BE – Van juni 2013 tot juni 2014 liep het project Bermg(r)as. In dat project onderzochten OWS en IGEAN Milieu en Veiligheid of het mogelijk is gemaaid bermgras (bijv. langs de autosnelwegen) te benutten via droge anaerobe vergisting in combinatie met GFT.

Bermgras wordt vooral beschouwd als een last, terwijl het potentieel als hernieuwbare energiebron groot is, stelt OWS: "Van de ongeveer 350.000 ton gemaaid berm- en natuurgras die Vlaanderen jaarlijks voortbrengt, wordt nu slechts 10 à 40% nuttig aangewend, voornamelijk in groencompostering."

IGEAN onderzocht welk effect het toevoegen van maaisel in zijn bestaande vergistingsinstallatie had. In die installatie zet IGEAN het GFT van de regio Antwerpen om in biogas en kwaliteitscompost via het proces van droge vergisting (het door het Vlaamse OWS ontwikkelde DRANCO-proces).

Dat heeft als voordeel dat geen water toegevoegd moet worden aan het GFT, wat bij natte vergisting wel het geval is.

Vanaf juni tot december 2013 ongeveer 1.000 ton bermgras verzameld en ingekuild, waarna dit in januari en februari werd verwerkt in de vergistingsinstallatie. Hierbij maakte bermgras tot 25% van de input uit.

Bijkomend werden ondersteunende laboproeven uitgevoerd, waar tot 100% bermgras werd vergist. Uit deze proeven bleek alvast dat een goede bewaring héél belangrijk is om zoveel mogelijk van het biogaspotentieel te benutten.

Het co-vergisten van bermgras met GFT heeft een positief effect op het vergistingsproces, doordat het stikstofgehalte wordt verlaagd, is de conclusie.

Technisch werden geen problemen vastgesteld wanneer 25% bermgras bijgemengd werd, waardoor de bestaande technologie probleemloos kan worden aangewend om naast GFT ook bermgras te vergisten.

Ook de compostkwaliteit wordt naar verluidt niet beïnvloed wanneer bermgras wordt toegevoegd.

Bij het project hoorde ook een economische en duurzaamheidsevaluatie, uitgevoerd door respectievelijk VITO en UGent.

Ondanks het feit dat co-vergisting van GFT en bermgras nog steeds steun vereist, is de rendabiliteit van co-vergisting gunstiger dan wanneer enkel GFT zou worden vergist.

Uit de LCA-studie (levenscyclusanalyse) bleek verder dat vergisten van bermgras de meest duurzame verwerkingsmethode is. Indien alle bermgras in Vlaanderen zou worden vergist, kan het equivalent van de uitstoot van 20.000 auto’s worden vermeden en kan elektriciteit worden gegenereerd voor 13.000 gezinnen.