EmulTech lanceert apparaat voor extreem nauwkeurige medicijnafgifte

De Eindhovense technostarter EmulTech, spin-off van de TU/e, lanceerde vorige week een nieuwe productiemachine die extreem nauwkeurige medicijnafgifte mogelijk maakt.

Trefwoorden: #Emultech, #Infinity, #medicijnafgifte, #medicijnbolletjes, #medicijnen, #productieapparaat, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Het apparaat, Infinity, is bedoeld voor farmaceutische bedrijven, die er zeer precies ingekapselde medicijnbolletjes mee kunnen maken.

Doordat de bolletjes allemaal exact dezelfde grootte en hoeveelheid medicijn bevatten, wordt extreem nauwkeurige afgifte mogelijk. Dit is erg belangrijk voor bijvoorbeeld astma-respirators.

Het encapsuleren van medicatie gebeurt tegenwoordig nog door olie met daarin medisch actieve stof te mengen in water. Doordat de olie niet oplost in water, ontstaan druppels. Die zijn echter niet allemaal even groot en hebben niet dezelfde inhoud, waardoor ze niet allemaal op dezelfde manier het medicijn afgeven.

Fabrikanten filteren daarom te grote en te kleine bolletjes eruit. Ze verliezen mede daardoor zo’n 40% van de productie. Bij het product van EmulTech is dat minder dan 1%.

Daarnaast kunnen bij de conventionele technologie makkelijker verschillen ontstaan in de eigenschappen van verschillende batches. Bij het nieuwe systeem, dat continu produceert, zijn de eigenschappen continu gelijk. Ook dat is van grote waarde voor de farmaceutische industrie.

De technologie van EmulTech werkt anders. In microscopisch kleine kanaaltjes komen de olie gemengd met medicijn en water zeer gecontroleerd bij elkaar; het water knijpt kleine druppels af die daarna uitharden tot bolletjes.

De producent kan zelf de grootte instellen en kan kiezen voor groottes van 1 micrometer tot 1 millimeter. De bolletjes kunnen verder zo worden gemaakt dat ze hun lading afgeven na een bepaalde tijd, of bij een bepaalde temperatuur of zuurtegraad, waardoor ze precies op de juiste plaats het medicijn afgeven.

Een voorbeeld van mogelijke toepassing is de astma-respirator. Zijn de medicatiedeeltjes te klein, dan schieten ze te ver door in de longen. Zijn ze te groot, dan blijven ze hangen in de keel.

Een ander voorbeeld is voeding die zijn nutriënten pas in de darmen loslaat in plaats van in de maag. Ook is er voordeel te behalen voor medicijnen die geïnjecteerd worden. Doordat er geen bovengemiddeld grote bolletjes meer zijn, kan de naald kleiner.


Op de foto:
Robin de Bruijn van EmulTech bij het nieuwe apparaat met de naam Infinity.