3D-seismisch onderzoek in Noordzee afgerond

Hansa Hydrocarbons Limited heeft zijn grootschalig 3D seismisch onderzoek in de blokken G18, H16, M3 en N1 van het 4Quads-gebied in de Noordzee succesvol afgerond.

Trefwoorden: #3D-seismisch onderzoek, #4Quads, #gashoudend Havel-zandsteen, #Hansa Hydrocarbons Limited, #Noordzee

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hansa Hydrocarbons )

ENGINEERINGNET.NL - Het 4Quads-gebied ligt in het Nederlandse deel van de Noordzee, direct tegen de Duitse zeegrens, circa 40 km ten noorden van Schiermonnikoog. Het bestrijkt een totale oppervlakte van bijna 965 km².

Het onderzoeksgebied is onderdeel van de Rotliegend Havel zandsteenafzetting, die eerder met succes is onderzocht in de aangrenzende Duitse H&L blokken, waarin Hansa Hydrocarbons Limited (Hansa) voor 20% participeert.

De bevindingen tot nu toe wijzen erop dat dit gebied potentieel een grote gasvoorraad bevat. Hansa verwacht dat na verwerking en interpretatie van de seismische data kan worden aangetoond, dat in het gebied dikkere lagen gashoudend Havel-zandsteen voorkomen dan tot op heden aangetoond bij bestaande boringen

Met de nieuwe seismische gegevens kan in de loop van 2015 een nieuwe putlocatie worden bepaald en zou in 2016 een exploratieboring kunnen worden gestart.

Bij het ontwerp en de uitvoering van het onderzoek heeft het bedrijf alle maatregelen getroffen om de milieueffecten tot een minimum te beperken. Zo zijn specifieke maatregelen getroffen om zeezoogdieren, zeker zo vlakbij het Borkum Riffgrund Natura 2000-gebied, zo veel mogelijk te ontzien.

Als door visuele of akoestische waarneming zou worden vastgesteld, dat zulke dieren zich in het gebied bevonden, dan wordt het onderzoek later gestart. Uitgangspunt voor het onderzoek waren de voorwaarden in de vergunning van de Natuurbeschermingswet en de ontheffing voor de Flora en faunawet.

Hansa Hydrocarbons bezit, als operator, een belang van 60% in de licenties. De overige 40% is in handen van EBN.