Amerikaanse steun voor Belgisch onderzoek naar primaire immuunstoornissen

​De Amerikaanse Jeffrey Modell Foundation schenkt voor de eerste keer een onderzoeksbeurs aan een Belgische onderzoeksgroep.

Trefwoorden: #auto-immuunziekte, #gentherapie, #IPEX-syndroom, #Jeffrey Modell Foundation, #KU Leuven, #VIB

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Het team van Adrian Liston (VIB-KU Leuven) zal de beurs gebruiken om gentherapie te ontwikkelen voor kinderen die aan het IPEX-syndroom lijden.

IPEX is een zeldzame en fatale auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem de eigen weefsels en organen aanvalt. Op dit moment bestaat de enige succesvolle therapie om het syndroom te behandelen uit een beenmergtransplantatie.

Adrian Liston: "Het gen dat verantwoordelijk is voor deze ziekte werd 13 jaar geleden al geïdentificeerd, maar voor de eerste keer zouden we genoeg kennis over de fundamentele biologie moeten hebben om het op te lossen. Binnen een jaar moeten we weten of de gentherapie werkt bij muizen, waarna we op topsnelheid de testen bij patiënten zullen starten."

JMF is een wereldwijde non-profit organisatie voor patiënten die aan primaire immuunstoornissen (PI) lijden en hun familieleden. De organisatie ijvert voor tijdige en nauwkeurige diagnose, adequate behandelingen en uiteindelijk, een kans op genezing voor deze patiënten.

Door middel van zowel fundamenteel als klinisch onderzoek, de opleiding van artsen, het steunen van patiënten, bewustmaking bij de burger en screening bij pasgeborenen, probeert de stichting het verschil te maken in het leven van patiënten met PI.

Vicki en Fred Modell hebben deze stichting opgericht in 1987, ter nagedachtenis van hun zoon Jeffrey die op vijftienjarige leeftijd overleed tengevolge van complicaties van PI. Ondertussen heeft de stichting een internationaal netwerk uitgebouwd van ’s werelds toonaangevende experten in de immunologie.

De organisatie gaf twee jaar geleden aan de afdeling kinderimmuundeficiënties van UZ Leuven, als eerste in België, het predicaat ‘Jeffrey Modell Foundation Diagnostic and Research Center for Primary Immunodeficiencies’.


(bron en foto: © VIB/KU Leuven)

Op de foto:
Adrian Liston (links) en Stéphanie Humblet-Baron (rechts), co-promotor van de beurs.