Stabiel kraakbeen uit stamcellen gekweekt door UTwente onderzoekers

Onderzoekers van het onderzoeksinstituut MIRA zijn er in geslaagd om in het lab uit stamcellen kraakbeen te kweken, dat ook in het lichaam kraakbeen blijft.

Trefwoorden: #bot, #kraakbeen, #MIRA, #stamcellen, #Universiteit Twente, #zuurstofconcentratie

Lees verder

research

( Foto: Praisaeng at FreeDigitalPhotos.net )

ENGINEERINGNET.NL - Tot op heden werd het gekweekte kraakbeen in het lichaam al snel omgezet naar botweefsel.

De truc schuilt in het kweken van de cellen bij een lage zuurstofconcentratie. Het fundamentele onderzoek, dat wordt gepubliceerd door het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift PNAS, brengt de behandeling van kraakbeenziektes zoals artrose weer een stapje dichterbij.

In Nederland kampen meer dan een miljoen mensen met kraakbeenziektes zoals artrose, waarbij het kraakbeen in gewrichten verslechtert of zelfs helemaal verdwijnt.

Het inbrengen van nieuw kraakbeen dat gemaakt is uit patiënteigen stamcellen kan een oplossing zijn. Maar tot op heden waren onderzoekers er echter niet in geslaagd om kraakbeen uit stamcellen te kweken dat, eenmaal ingebracht in het lichaam, ook echt kraakbeen bleef. Het kraakbeen werd in een lichaam namelijk altijd vanzelf omgezet naar botweefsel, wat de genezing van de kraakbeenziektes verhindert.

Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er nu als eersten in geslaagd om uit stamcellen kraakbeen te kweken dat ook in het lichaam van een muis kraakbeen blijft. Ze slaagden hierin door de cellen bij een lage zuurstofconcentratie van 2,5% te kweken.

De gouden standaard voor het kweken van kraakbeen was altijd een zuurstofconcentratie van 21%, net als in de buitenlucht, maar eigenlijk is dit niet zo natuurlijk. In het lichaam is de zuurstofconcentratie namelijk een stuk lager en in kraakbeen zelfs nog lager, omdat zich daar geen bloedvaten bevinden.


(bron: Universiteit Twente)

ACHTERGROND
Het onderzoek is uitgevoerd binnen de vakgroep Developmental BioEngineering van UT-onderzoeksinstituut MIRA en is financieel mede mogelijk gemaakt door de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Reumafonds.