Belgische James Dyson award voor Novosanis en UAntwerpen

Novosanis en UAntwerpen winnen deze award voor het project VAX-ID, waarmee vaccins efficiënter toegediend kunnen worden.

Trefwoorden: #James Dyson, #James Dyson Award, #Novosanis, #Universiteit Antwerpen, #vaccinatie, #vaccineren, #VAX-ID

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Vimeo - Ruben Camerlynck )

ENGINEERINGNET.BE - Het toedienen van een vaccin met een traditionele injectienaald is zelfs voor getraind medisch personeel niet altijd eenvoudig.

Met de VAX-ID, ontwikkeld door Novosanis en de Universiteit Antwerpen, kan een vaccin veel efficiënter toegediend worden.

Vandaag de dag worden vaccins intramusculair toegediend. Die techniek vereist veel training, en is zelfs dan nog niet vanzelfsprekend. Met dit nieuwe apparaat gebeurt vaccinatie intradermaal (in de huid).

Vaccineren wordt minder pijnlijk, er zal minder vaccin nodig zijn en de immuunreactie zal beter zijn. Omdat het erg eenvoudig gebruikt kan worden, opent de techniek heel wat mogelijkheden voor bijvoorbeeld ontwikkelingslanden, waar lang niet iedereen snel tot bij een dokter of verpleegkundige geraakt.

Het nieuwe medische device werd ontwikkeld door een team van onderzoekers en studenten van UAntwerpen (Productontwikkeling en onderzoeksgroep VAXINFECTIO) , de universitaire spin-off Novosanis en de Antwerpse firma Voxdale.