ClozDloop afnemer van honderdste in Vlaanderen ontwikkelde compressor

ClozDloop in Malle is afnemer van de 100ste VSD+ van Atlas Copco, een compressor die door een Vlaams ingenieursteam in Wilrijk is ontwikkeld. "Hij ligt in lijn met ons groene gedachtengoed"

Trefwoorden: #atlas copco, #ClozDloop, #Compressor, #economie, #recyclage

Lees verder

Techniek

( Foto: Atlas Copco )

ENGINEERINGNET.BE – De 100ste machine in België verkopen. Het is een non event, tenzij voor het verkoopsteam van de fabrikant. Ware het niet dat de machine in kwestie binnen een gigantisch concern als Atlas Copco door Vlaamse ingenieurs is ontwikkeld (zie leestips onderaan). Dat mag al eens in de bloemetjes gezet worden.

Speciaal aan de machine is dat er van bij het ontwerp sterk is ingezet op ecologische aspecten en energie-efficiënte. Jan Smets, Business Line Manager Industrial Air daarover: "We wilden op deze aspecten nooit geziene prestaties neerzetten. Daar zijn we met vlag en wimpel in geslaagd.”

De VSD+ blijkt een succes te zijn, ook in België. Het honderdste verkochte exemplaar draait momenteel bij ClozDloop in Malle, een hoogtechnologisch recyclagebedrijf dat gespecialiseerd is in de recyclage van inktpatronen.

Gertjan de Boever, Operations Manager bij ClozDloop over de aankoop: "De compressor ligt perfect in lijn met ons groene gedachtegoed. Hij verbruikt tot 50% minder dan vergelijkbare modellen en dankzij de nieuwe technologieën kan er in de gehele levenscyclus van de compressor nog eens een besparing van 37% gerealiseerd worden."

Per verkochte kilowatt van de compressor schenkt Atlas Copco twee bomen aan een herbebossingsproject in Burkina Faso.


ACHTERGROND
De nieuwe VSD+ heeft een geïntegreerde permanentmagneetmotor die het schroefelement aandrijft. Die innovatie werd meermaals bekroond en zorgt er mee voor dat de VSD+ 13% meer perslucht levert bij een vrije luchtlevering. Daardoor is de compressor zelfs bij vollast nog altijd efficiënter dan zijn tegenhanger met vast toerental. Ook in de rest van de onderdelen van de compressor werd steeds gestreefd naar de meest energie-efficiënte oplossing. Samen zorgt dit ervoor dat de compressor een energiebesparing van 50% realiseert ten opzichte van standaard stationaire compressoren, goed voor een jaarlijkse besparing van ettelijke duizenden euro’s.