Belgische biologen gaan ebolabloedstalen testen

Biologen Sophie Gryseels en Benny Borremans vertrekken naar het epicentrum in Guinee, voor gespecialiseerde hulp bij de diagnose van patiënten getroffen door het ebolavirus.

Trefwoorden: #Afrika, #biologie, #Ebola, #Ebolavirus, #Guinee, #noddhulp, #onderzoeker, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal slachtoffers van de ebola-epidemie in West-Afrika loopt onverminderd op, hulp van buitenaf is broodnodig.

Professoren uit heel België riepen recent in de media op om gespecialiseerde mensen naar West-Afrika te sturen om te helpen bij de bestrijding van ebola. De Universiteit Antwerpen blijft alvast niet bij de pakken zitten. Twee biologen vertrekken op zondag 28 september naar Afrika.

Sinds enkele jaren werken verschillende Europese wetenschappelijke instellingen, met de steun van de Europese Commissie, samen in het project European Mobile Lab (EMLab).

Doel van dit mobiele laboratorium is om bij het uitbreken van een dodelijke epidemie in Afrika meteen een gespecialiseerd team wetenschappers met geavanceerde instrumenten uitgestuurd kan worden.

Het EMLab-team is getraind en uitgerust om te werken met bioveiligheidsniveau 4 pathogenen (biosafety level 4), die besmettelijke, dodelijke ziektes kunnen veroorzaken, en waartegen geen vaccins of geneesmiddelen bestaan.

Het ebolavirus is zo’n ‘biosafety level 4’ organisme, en in reactie op de uitbraak in West-Afrika werd in maart een eerste team van het EMLab naar Guinee gestuurd. Het mobiele laboratorium werd er opgesteld in het getroffen gebied, in nabijheid van de gespecialiseerde ziekenhuizen om zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan transport.

Vooral verdachte bloedstalen, maar ook stalen van speeksel, urine of uitwerpselen, worden er op de aanwezigheid van zowel ebola als malaria getest. Stalen van patiënten met duidelijke ziektesymptomen waarin geen ebola wordt gevonden, kunnen nog extra gecontroleerd worden op de aanwezigheid van andere pathogenen zoals het dengue- en lassavirus.

De onderzoekers in het mobiele labo worden elke drie weken afgelost, en eind september vertrekt het tiende team naar Guinee. Ook Sophie Gryseels en Benny Borremans, biologen op de Universiteit Antwerpen, stappen het vliegtuig op.

De twee Belgische biologen werken bij de onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie, waar ze met prof. Herwig Leirs bestuderen hoe ziekteverwekkers in Afrika worden verspreid door knaagdieren. Het gaat daarbij onder andere om pathogenen die slachtoffers maken bij de mens, zoals hantavirussen, Lassavirus of builenpest. Het onderzoek wordt onder meer gesteund door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

Het risico om zelf met het ebolavirus besmet te raken is uiterst beperkt, dankzij de doorgedreven veiligheidscondities in het laboratorium.