MARIN schaft supercomputer aan van 2 miljoen euro

Het Maritiem Research Instituut Nederland wil deze computer gebruiken voor het doen van heel precieze stromingsvoorspellingen voor schepen en offshore constructies.

Trefwoorden: #CFD rekenprogramma, #Computational Fluid Dynamics, #MARIN, #Maritiem Research Instituut Nederland, #offshore constructies, #ReFRESCO, #schepen, #stromingsvoorspellingen, #supercomputer

Lees verder

nieuws

( Foto: MARIN )

ENGINEERINGNET.NL - Leverancier van de supercomputer, met een cluster van 4000 rekenprocessors, is de Europese IT-producent Bull.

MARIN gaat deze computer inzetten bij hun modelbassins, simulatoren en meetsystemen op ware grootte, met name waar het gaat om stromingsvoorspellingen ofwel Computational Fluid Dynamics.

Dit neemt een steeds belangrijkere plaats in bij het optimaliseren van schepen en offshore constructies. Hiervoor gebruikt MARIN het eigen CFD rekenprogramma ReFRESCO.

MARIN wil het gebruik van dit rekenprogramma openstellen voor de maritieme industrie, om zo gezamenlijk te werken aan een betrouwbare CFD toepassing op maritiem gebied.

Bedrijven die deelnemen aan dit programma mogen ReFRESCO op kantoor gebruiken zonder beperking van het aantal gebruikers en processors.

Ook kunnen zij berekeningen eenvoudig opschalen naar het medium cluster van MARIN (1600 processors) zonder dat daarvoor grote investeringen nodig zijn. Door deze samenwerking worden de CFD specialisten van MARIN's klanten onderdeel van een grotere gemeenschap van maritieme CFD specialisten.

Dat is belangrijk voor het geven van een actueel advies, het uitwisselen van ervaring en de continuïteit op lange termijn.

MARIN kan daarnaast met berekeningen op het grote cluster ook ondersteuning bieden via onafhankelijke verificatie of gedetailleerde analyse.

Zowel het grote computercluster in MARIN’s nieuwe kantoorgebouw C++ als de ReFRESCO-operation zullen officieel van start gaan op 1 januari 2015.