Probiotische hygiëne in ziekenhuizen voor miljardenbesparing zorgsector

Het biotechbedrijf Chrisal neemt met hun techniek probiotische hygiëne in ziekenhuizen het voortouw in een Europees initiatief om ziekenhuisinfecties en -overlijdens drastisch te reduceren.

Trefwoorden: #besparingen, #probiotische hygiëne, #ziekenhuis, #ziekenhuisbacterie, #zorgsector

Lees verder

research

( Foto: screenshot video Chrisal )

ENGINEERINGNET.BE - Uit een onlangs verschenen publicatie in het tijdschrift PLOS, blijkt dat de door Chrisal ontwikkelde techniek van probiotische hygiëne in ziekenhuizen wereldwijd miljoenen levens kan redden.

Bovendien kunnen door de drastische daling van het aantal ziekenhuisbacteriën ook vele miljarden euro’s bespaard worden in de zorgsector.

Recente rapporten van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC) en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) liegen er niet om. Ze tonen aan dat in Europa elke dag maar liefst 81.089 mensen in het ziekenhuis behandeld worden voor een infectie met een resistente ziekenhuisbacterie.

Op jaarbasis overlijden in Europa naar schatting 200.000 van de in totaal 5,4 miljoen besmette patiënten aan een ziekenhuisinfectie. Bovenop het menselijk leed komen nog de torenhoge medische kosten, voor België begroot op 88.000 hospitalisatiedagen en 116 miljoen euro. De totaalkost in Europa en de VS loopt jaarlijks op tot elk 35 miljard euro.

Wetenschappers en medische professionals weten reeds tientallen jaren dat de oorzaak van deze resistente bacteriën het overmatig gebruik van antibiotica en ontsmettingsmiddelen is. Deze zogezegd heilzame middelen stimuleren echter de ziektekiemen om resistent te worden waardoor ze zich veel gemakkelijker verspreiden en moeilijker behandelbaar zijn.

Nu is echter gebleken dat het toepassen van probiotische hygiëne in ziekenhuizen tot 90% efficiënter is dan ontsmettingsmiddelen in het verlagen van ziekenhuisbacteriën. Bovendien was het effect permanent terwijl de werking van ontsmettingsmiddelen snel maar heel kortstondig is.

Deze technologie werd reeds in 2006 ontwikkeld, maar het duurde nog eens 8 jaar, 3 miljoen euro en 3 onafhankelijke universitaire ziekenhuisstudies om tot dit definitief bewijs te komen.