Uitvaartsector wil overledenen oplossen in vloeistof

Resomatie is een een milieuvriendelijk alternatief voor begraven en cremeren dat nog geen wettelijk kader heeft in Vlaanderen. De uitvaartsector stuurt nu aan op een wetswijziging.

Trefwoorden: #lichaam oplossen, #lijk oplossen, #resomatie, #resomeren, #uitvaart, #uitvaarttechniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Resomatie is een proces waarbij het lichaam wordt ontbonden in een waterige oplossing van kaliumhydroxide bij een temperatuur van 180 °C en verhoogde druk zodat de oplossing niet gaat koken en de hydrolyse optimaal verloopt.

Het oorspronkelijke volume kan tot 3% gereduceerd worden. De ecologische voordelen van resomatie zijn duidelijk: er wordt acht keer minder energie gebruikt dan bij een crematie en er komen geen schadelijke stoffen vrij die eerst gefilterd moeten worden.

De Nederlandse Tweede Kamer buigt zich volgende week over een wetswijziging die resomatie mogelijk moet maken. Ook de Vlaamse beroepsvereniging van begrafenisondernemers Varu is vragende partij en stapt deze maand nog naar het kabinet van Liesbeth Homans om het onderwerp opnieuw te bespreken.

"Al in 2010 hebben wij het initiatief genomen om resomatie te laten onderzoeken en op de politieke agenda te zetten. Wij hebben informatie over dit alternatief naar het kabinet gestuurd met de vraag om een wetswijziging zodat resomatie ook in Vlaanderen mogelijk wordt. De studiedienst van de commissie Leefmilieu heeft toegezegd deze optie te gaan onderzoeken. Alleen hebben wij niets meer van onze vraag gehoord", aldus Varu-woordvoerder Bruno Quirijnen.

De uitvaartprocedure verschilt niet veel van een begrafenis of crematie. Het lichaam moet voorzien zijn van kleding en een lijkhoes, die gemaakt zijn van eiwitten, zoals zijde of wol omdat die makkelijk hydrolyseren.

De kist kan en hoeft niet geresomeerd te worden waardoor hergebruik mogelijk is. Het lichaam wordt in een toestel geplaatst dat lijkt op een wasdroger. Het proces duurt ongeveer drie uur en lijkt op het verzepen van vetten.

De overblijvende poreuze botten zijn zo teer geworden dat ze makkelijk vermaald kunnen worden tot een zuiver poeder, vergelijkbaar met de asresten na een crematie. Dit poeder kan bewaard worden in een asurne.

“Medische implantaten komen ongeschonden uit het proces en kunnen wellicht worden hergebruikt in ontwikkelingslanden”, stelt Sandy Sullivan, de oprichter van het in Schotland gevestigde bedrijf Resomation Ltd.

Resomatie is al wettelijk toegestaan in delen van Canada en Amerika, maar niet in Vlaanderen.