900.000 euro subsidie voor onderzoek UTwente naar Alzheimer-medicijn

Wetenschappers van UT-onderzoeksinstituut MIRA hebben een subsidie van bijna 900.000 euro in de wacht gesleept voor onderzoek naar een medicijn tegen Alzheimer.

Trefwoorden: #Alzheimer, #bloed-hersenbarrière, #medcijncocktail, #medicijnen, #onderzoek, #Universiteit Twente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Binnen een groot onderzoeksconsortium werken ze aan een nieuwe medicijncocktail en een manier om de medicijnen naar de juiste plek in de hersenen te brengen. ZonMw subsidieert het onderzoek dat valt onder het Deltaplan Dementie.

In Nederland kampen momenteel ruim 140.000 mensen met de ziekte Alzheimer en dit aantal zal steeds verder toenemen. Ook al is er de laatste jaren veel onderzoek verricht om een behandeling voor de ziekte te vinden; er zijn nauwelijks concrete resultaten.

Methoden die ontwikkeld worden richten zich met name op symptoombestrijding. Volgens dr. Kerensa Broersen-Nutma, projectleider van het onderzoeksproject, heeft dat te maken met de complexiteit van de ziekte. “Veel medicatie gaat uit van een enkele veroorzaker, terwijl het in dit geval niet zo simpel is. Daarom willen wij in een keer alle oorzaken tegelijk aanpakken in de hoop de ziekte te kunnen stoppen.”

De oplossing ligt volgens de onderzoekers bij de ontwikkeling van een cocktail van de juiste medicijnen. Binnen het project onderzoeken wetenschappers van verschillende kennisinstellingen, ziekenhuizen en bedrijven welke combinatie van medicijnen optimaal is.

De ontwikkeling van medicijnen voor een hersenziekte als Alzheimer is moeilijker door de ‘bloed-hersenbarrière’, waarmee het lichaam wil voorkomen dat lichaamsvreemde stoffen in de hersenen terecht komen.

Om ervoor te zorgen dat de medicijnencocktail toch op de plaats van bestemming komt, wordt daarom binnen het onderzoeksproject ook gewerkt aan een drager die de medicijnencocktail voorbij de bloed-hersenbarrière kan brengen.


(bron en foto: UTwente)