Spectaculaire stijging barometer technologische industrie

De conjunctuurbarometer van de technologische industrie is in september gestegen met 6,3 punten van de brutocurve waardoor de terugval van het voorbije halfjaar uitgewist wordt.

Trefwoorden: #Agoria, #barometer technologische industrie, #conjunctuurenquête, #ICT, #machinebouw, #orderboek, #werkgelegenheid

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Daarmee is de neerwaartse beweging, die in het tweede kwartaal nog verscherpte, plotseling onderbroken. Uit de volgende conjunctuurenquêtes zal moeten blijken of het om een echte trendommekeer gaat of slechts om een tijdelijke opsteker ... De ondernemingen bleken de conjunctuur in september echter wel positiever te beoordelen.

De verbetering van de indicator van het totale orderboek is het meest uitgesproken. Na een beperkt herstel de afgelopen maanden werd in september een duidelijke stijging ingezet. Met een toename van zes punten haalt de indicator bijna zijn gemiddelde peil van de periode 2003-2013. De vraag wordt concreet omgezet in meer bestellingen bij de ondernemingen van onze sectoren.

Wat de vraagvooruitzichten betreft, werd in september gebroken met de ontwikkeling in de voorgaande maanden. De stijging van tien punten is de grootste verbetering sinds 2013 en de op één na grootste van de afgelopen vier jaar. Daarmee komt een einde aan een periode van negen maanden van vrijwel ononderbroken achteruitgang.

De indicator van de werkgelegenheidsvooruitzichten laat sinds mei een heel onregelmatig verloop zien, met een verbetering in juni en juli, gevolgd door een nieuwe terugval in augustus. De stijging in september verandert niets aan dat beeld. Op middellange termijn hebben we ons kunnen losmaken van de negatieve beweging aan het begin van het jaar. De afgevlakte curve van de indicator, die de basistrend laat zien, is in september gestabiliseerd.

Wat de voorraadbeoordeling betreft ten slotte werd de negatieve ontwikkeling die van januari tot juli werd vastgesteld omgebogen. Dankzij de verbeteringen in augustus en september haalt de brutocurve opnieuw haar niveau van februari.

Op sectorniveau was de ontwikkeling positief, behalve in ICT. In de meeste gevallen werd zelfs een uitgesproken verbetering vastgesteld, alleen in machinebouw en metalen & materialen was de dynamiek minder groot.

De sectoren metaalproducten, kunststoffen & rubber en elektro laten in september een stijging van de brutocurve optekenen vanop een laag niveau ten gevolge van verschillende maanden van achteruitgang. Uit de volgende enquêtes zal moeten blijken of een verandering in het conjunctuurklimaat wordt ingezet of dat het om een punctuele verbetering gaat.

In automotive vertoont de barometer nog altijd een bijzonder onregelmatig verloop. Sinds februari gaat de conjunctuur echter geen duidelijke richting uit. Het niveau van de sector ligt onder dat van eind 2013.

De barometer van machinebouw en metalen & materialen heeft in september niet veel beweging laten zien. In beide sectoren wordt een matig niveau opgetekend en gaat het conjunctureel nog steeds slechter dan aan het begin van het jaar.

In ICT ten slotte is de barometer negen punten gezakt tot de laagste waarde van de afgelopen twaalf maanden. Oorzaak is de dalende barometer van de importeurs en van de diensten aan ondernemingen. De curve van de productie is daarentegen gestegen.


(bron en figuren: Agoria)