Onderzoek: genactiviteit met effectieven en betrouwbare methode bepalen

Internationale wetenschappers presenteerden onlangs het succes van de nieuwste methodes om variaties in genetisch materiaal te ontdekken.

Trefwoorden: #FDA, #Food and Drug Administration, #genactiviteit, #genen, #Next generation sequencing, #onderzoeksmethode, #Universiteit Maastricht

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Bij het internationlae team bevonden zich ook onderzoekers van de vakgroep Toxicogenomics van Maastricht UMC+/Universiteit Maastricht.

Het bepalen van deze zogeheten genactiviteit speelt in de biomedische wereld een steeds belangrijkere rol in de zoektocht naar oorzaken van ziektes, en in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandeltherapieën.

De wetenschappers delen via een online database hun bevindingen met artsen en onderzoekers wereldwijd, zodat biomedische innovaties sneller bewerkstelligd kunnen worden. Het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature Biotechnology besteedt in een speciale editie aandacht aan het onderzoek.

Een mens heeft een genenpakket van ongeveer 25.000 genen. Al die genen afzonderlijk kunnen in activiteit af- of toenemen afhankelijk van een bepaalde situatie waarin men zich bevindt. Wanneer iemand bijvoorbeeld een ziekte oploopt, een medicijn krijgt of een behandeling ondergaat dan heeft dat vaak een effect op het genetisch profiel van de persoon in kwestie.

Om nieuwe medicijnen en behandeltherapieën in de toekomst effectiever toe te passen wordt het steeds belangrijker dat wetenschappers inzicht krijgen in dit type veranderingen op genetisch niveau. Met verschillende technieken zijn wetenschappers in staat om deze zogeheten genactiviteit te meten.

Al die methodes hebben echter hun voor- en nadelen. Het internationale onderzoeksteam heeft nu de meest effectieve methode beschreven, waar onderzoekers wereldwijd hun voordeel mee kunnen doen. Die methode is gebaseerd op zogeheten 'next generation sequencing'.

'Next generation sequencing' is een verzamelnaam voor diverse innovatieve technieken om de genactiviteit van bijvoorbeeld een patiënt met een bepaalde ziekte in kaart te brengen. Het is belangrijk dat onderzoekers overal ter wereld deze data op een betrouwbare manier met elkaar kunnen vergelijken en delen.

Prof. dr. Jos Kleinjans, van de vakgroep Toxicogenomics: "Voor artsen en wetenschappers is het essentieel dat zij informatie kunnen uitwisselen die betrouwbaar is. Het onderzoek dat wij mede hebben uitgevoerd toont aan dat next generation sequencing een methode is die veel waardevolle informatie oplevert over genactiviteit én die nauwkeurig en reproduceerbaar is."

"Dankzij de protocollen ontwikkeld in onze studie, kunnen onderzoekers overal ter wereld de methode toe passen zonder verschillen in resultaat. Precies dat maakt een methode betrouwbaar en opent deuren voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en therapieën."

Het onderzoek is uitgevoerd door het internationale Sequencing Quality Control consortium en gecoördineerd door de Amerikaanse Food and Drug Association (FDA).


(bron: Universiteit Maastricht)