Solar Freezer wint Jan Terlouw Innovatieprijs 2014

Dit systeem, ontworpen door Solar Solutions Worldwide, maakt gebruik van het principe dat bij de transitie van water naar ijs veel energie vrij komt.

Trefwoorden: #Energie- en Milieutechnologie, #Jan Terlouw Innovatieprijs, #Solar Freezer, #Solar Solutions Worldwide, #warmtepomp

Lees verder

Nieuws

( Foto: Solar Solutions Worldwide )

ENGINEERINGNET.NL - De Solar Freezer werkt volgens het principe van een koelkast: er wordt warmte onttrokken aan de binnenkant waardoor de achterkant warm wordt.

De zogenoemde ‘warmtebuffer’, een grote zak water, kan met een speciale warmtepomp tot -15 graden afgekoeld worden. Daarbij komt genoeg warmte vrij om een huis of bedrijfspand te verwarmen. Het ijs in de warmtebuffer wordt weer afgedooid met behulp van zonnecollectoren. Het systeem maakt gebruik van het principe dat bij de transitie van water naar ijs ontzettend veel energie vrij komt.

De Solar Freezer is makkelijk te plaatsen in de kruipruimte. Eventuele boringen en dus ook vergunningen zijn niet nodig. Het systeem is een klein gesloten systeem waardoor het rendement erg hoog blijft. De buffer wordt geïsoleerd zodat de vloer, de kruipruimte of de vloer erboven er geen hinder van ondervindt.

De eerste proefopstelling is gebouwd in een huis in de Achterhoek. Het systeem werkt naar behoren. Oprichters van Solar Solutions Worldwide, de broers Floris en Roderick Wolters, zijn op zoek naar financiering voor een wereldwijde uitrol van hun product.

Jan Terlouw reikte onlangs tijdens het GreenTech Congres in Arnhem de prijs uit, die bestaat uit 10.000 euro, aangeboden door hoofdsponsor DNV GL, 8 dagen adviestijd door GreenTechAlliances/kiEMT en huisvesting ter waarde van 5.000 euro aangeboden door IPKW, Greenhouse. De publieksprijs van 1.000 euro ging naar Ipsum Energy.

De Jan Terlouw Innovatieprijs is bedoeld ter stimulans van duurzame Energie- en Milieutechnologie innovaties in Oost Nederland. Het moet hierbij gaan om innovaties die dit jaar de markt hebben betreden.