Wereldprimeur: artsen UZ Leuven plaatsen hartklep baby via lever

In UZ Leuven zijn artsen erin geslaagd om bij een baby van één jaar een nieuwe hartklep in te brengen via een katheter langs de lever.

Trefwoorden: #hartklep, #hartoperatie, #katheter, #KU Leuven, #open hart operatie, #operatie, #primeur, #UZ Leuven

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Omdat op die leeftijd (1 jaar oud) de aders nog te klein zijn voor het transport van de hartklep naar het hart, hebben de artsen een andere toegangsweg moeten gebruiken: de lever.

Bijzonder was bovendien dat de kunstklep te groot was voor het hartpatiëntje en daarom vooraf moest worden verkleind. De baby stelt het goed en is inmiddels weer thuis.

De baby had al vlak na de geboorte een eerste nieuwe hartklep gekregen via een openhartoperatie. Cardioloog Marc Gewillig: “Die klep werd al snel ‘afgebroken’ omdat het afweersysteem van baby’s nu eenmaal heel actief is. Na één jaar was er daarom al een nieuwe hartklep nodig. Een tweede openhartoperatie zou erg belastend zijn en belangrijke gezondheidsrisico’s inhouden. Vandaar dat we een ingreep via een katheter moesten overwegen."

De lever is een spons waarin relatief gemakkelijk openingen kunnen worden gemaakt en is daarom een mogelijk alternatief voor katheterisatie. Toch zijn er risico’s verbonden aan die aanpak.

Professor Gewillig: “De opening moet achteraf goed gesloten worden om bloedingen, met mogelijk fatale afloop, te vermijden. Het sluiten is goed verlopen, maar in elk geval stond een leverchirurg stand-by om in te grijpen als er zich een probleem zou voordoen.” Ook een hartchirurg stond klaar voor het geval de katheterisatietechniek niet zou slagen en er alsnog een openhartoperatie nodig zou zijn.

Een bijkomende moeilijkheid was het formaat van de kunstklep. Professor Gewillig: “De baby had een klep nodig die standaard alleen in een groter formaat beschikbaar is. Daarom heeft een collega de klep vooraf verkleind op maat van het patiëntje.”

Om er zeker van te zijn dat de katheterisatieprocedure aangepast was aan de kleinere dimensies van een eenjarige, werden onderdelen van de ingreep vooraf gesimuleerd.


(bron en foto: UZ Leuven)

Op de foto: Professor Marc Gewillig