Hans Docter special gezant ebola

Diplomaat Hans Docter is aangesteld om de Nederlandse regering te adviseren over de internationale aanpak van de ebola crisis.

Trefwoorden: #Ebola, #Ebolavirus, #Hans Docter, #noodhulp, #volksgezondheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - De benoeming is verricht door minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Docter is momenteel ambassadeur in Ghana en bestrijkt vanuit Accra ook Liberia en Siërra Leone. 'Hans Docter is bij uitstek geschikt voor deze functie. Dit gezien zijn ruime ervaring in Afrika en grote bekendheid met de regio waar de ebola epidemie zich voltrekt. Bovendien heeft hij bewezen zeer goed te kunnen werken in crisissituaties’, aldus Ploumen.

In zijn functie als gezant zal Hans Docter (48) de regering adviseren over de internationale aanpak van de ebola crisis. Daarnaast zal hij permanent in contact staan met de ebola crisisteams bij de VN-instellingen (inclusief de WHO) en de EU, alsmede andere hulpverlenende organisaties en landen.

Dezelfde rol heeft hij ook bij de autoriteiten en hulporganisaties in de drie landen waar de ebola crisis het grootst is. Docter heeft in Liberia en Sierra Leone – als hoogste Nederlandse vertegenwoordiger - een zeer goed netwerk. Dat geldt ook voor zijn ambassademedewerkers die zeer regelmatig in de betreffende landen verblijven.

Minister Ploumen: 'Deze crisis vereist een aanpak waarbij het essentieel is dat iemand namens Nederland van dichtbij de ontwikkelingen op de voet volgt en voorstellen aandraagt om de impact van ebola zoveel mogelijk te beperken. Zowel in de drie zwaarst getroffen landen als daarbuiten.'

Deze zomer werd ambassadeur Docter na de ramp met de MH 17 tijdelijk ingezet als 'diplomatiek kwartiermaker' om de Nederlandse inzet in het oosten van Oekraïne te coördineren. Met als belangrijkste opdracht om de slachtoffers zo snel mogelijk te (laten) bergen en te repatriëren.

'De meest emotionele opdracht uit mijn bestaan als diplomaat. Tegelijkertijd was het cruciaal om het hoofd toch koel te houden, met alle partijen in gesprek te blijven, om de slachtoffers terug naar huis te krijgen', aldus Docter.

In zijn rol als speciale ebola gezant zal Hans Docter alle ministers bijstaan waar het gaat om de internationale inzet om de ebola epidemie in te dammen. Behalve Nederland heeft ook Duitsland een speciaal gezant benoemd.

Docter zal zijn nieuwe functie combineren met zijn ambassadeurschap in Ghana.