Exportklimaat in Vlaanderen licht gestegen

Flanders Investment & Trade heeft samen met Agoria, essenscia Vlaanderen, Fevia Vlaanderen, UNIZO en Voka bij 646 Vlaamse exporterende bedrijven gepolst naar het huidige exportklimaat.

Trefwoorden: #Agoria, #enquête, #essenscia Vlaanderen, #export, #EXPORTbarometer, #Fevia Vlaanderen, #FIT, #Flanders Investment & Trade, #UNIZO, #Voka

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - In dit onderzoek werd bij de bedrijven gepolst naar het vertrouwen in het wereldwijde economische klimaat en de toekomstverwachtingen inzake internationaal ondernemen.

De resultaten zijn gebundeld in de EXPORTbarometer van de Flanders Investment & Trade (FIT). Uit de resultaten blijkt dat de barometer in 2014 op 5.9 op 10 staat, tegenover 5.6 in 2013.

90% van de respondenten telt minder dan 50 medewerkers, waardoor de enquête een goed beeld geeft van de balans die micro- en kleine ondernemingen in Vlaanderen opmaken van hun internationale ambities en initiatieven.

Enkele cijfers uit de resultaten:

  • 48,5% (313) van de respondenten noteerde in 2014 een stijging van zijn exportcijfer 2013 terwijl dit in 2013 43,5% was voor de export van 2012. 1 op de 5 bedrijven geeft aan dat zijn export met meer dan 30% is gestegen tegenover 2012.
  • 68% van de Vlaamse bedrijven die internationaal actief zijn, geven aan dat ze hun goederen of diensten rechtstreeks aan de klant verkopen.
  • 40% werktin een aantal landen met een distributeur, 29% met een agent en 14% via retail. Meer dan de helft van de bedrijven ervaart het vinden van een geschikte lokale partner als het belangrijkste knelpunt bij het genereren van meer omzet in het buitenland.
  • 67% van de exporterende bedrijven denken dat hun omzet zal stijgen door het vinden van nieuwe klanten in bestaande markten.
  • Meer dan 50% verwacht een omzetstijging in de buurlanden in de nabije toekomst.
  • Slechts 6% ziet er zijn export dalen (terwijl dit vorige keer nog bijna 12% was).

In heel Europa verwachten opmerkelijk minder exporteurs dan vorig jaar een exportdaling.