Onderzoek: nieuwe vaccinatiestrategie tegen RSV

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de UGent zijn erin geslaagd een beloftevolle vaccinatiestrategie te ontwikkelen voor het Respiratoir Syncytieel Virus.

Trefwoorden: #dierproeven, #infectie, #luchtwegen, #Respiratoir Syncytieel Virus, #RSV, #vaccinatie, #virus

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) veroorzaakt ernstige luchtweginfecties en kost jaarlijks aan bijna 200.000 kinderen het leven.

Xavier Saelens (VIB/UGent): “We ontdekten een nieuwe vaccinatiestrategie die de weg opent naar de ontwikkeling van een eerste beloftevolle vaccinatie tegen RSV, een virus dat veel leed berokkent bij kleine kinderen en bij verzwakte ouderen.”

Dit virus is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van virale luchtweginfecties bij jonge kinderen. Kinderen met een hoog risico op verwikkelingen door RSV worden soms preventief behandeld om de infectie te voorkomen, maar deze behandeling is duur en werkt niet therapeutisch. Een medicijn dat de infectie efficiënt onderdrukt, bestaat immers nog niet. Deze infecties komen ook vaak voor bij ouderen, die hierdoor ernstig ziek kunnen worden.

Eerdere pogingen om een vaccin tegen RSV te ontwikkelen, mislukten flagrant. Een vaccin moet ons immuunsysteem in staat van paraatheid brengen zodat het ons kan beschermen tegen een virus. Doorgaans vertrekt men bij de onretwikkeling van een vaccin van manteleiwitten van het geviseerde virus, dit zijn eiwitten aan de buitenkant van het virus.

Veel onderzoekers en farmaceutische bedrijven mikken voor een RSV-vaccin op twee grote manteleiwitten, F en G, maar vooralsnog kennen deze benaderingen weinig succes.

Bert Schepens en Xavier Saelens (VIB/UGent) zochten een alternatieve strategie om het virus te lijf te gaan. Ze focusten op een klein, schijnbaar onbeduidend manteleiwit van RSV, het zogenaamde Small Hydrophobic eiwit (SHe). Bij een infectie met RSV merkt het immuunsysteem dit viraal eiwit nauwelijks op.

Daarom koppelden de onderzoekers SHe aan een andere molecule, genaamd KLH. De combinatie SHe-KLH zwengelde de antilichaam-productie in de proefdieren wel aan.

In vitro slaagden de SHe- specifieke antistoffen er niet in om het RSV-virus uit te schakelen. Maar wanneer muizen die met het SHe-vaccin waren gevaccineerd waren wel degelijk beschermd tegen het virus.

De groei van RSV in het longweefsel van de proefdieren verminderde sterk, en de dieren werden niet ziek. De experimenten werden overgedaan bij katoenratten, die van nature heel gevoelig zijn voor RSV-infecties. De resultaten werden bevestigd: vaccinatie met SHe-KLH onderdrukte het vermeerderen van RSV in het longweefsel van de besmette katoenratten.

Omdat er geen neutraliserende antistoffen teruggevonden werden in het bloed, moest het vaccin via een ander mechanisme beschermen. Dat mechanisme ontrafelden de onderzoekers eveneens. De toegediende antistoffen kunnen macrofagen (cellen die lichaamsvreemde deeltjes opnemen) in de luchtwegen zodanig prikkelen dat ze de virushaarden ‘opeten’ (fagocyteren).


(bron: VIB/UGent)