Aanleg stroomkabel van strand Noordwijk naar nieuw windmolenpark

Onlang werd begonnen aan een cruciale fase voor de bouw van het nieuwe Nederlandse windpark op zee Eneco Luchterduinen.

Trefwoorden: #elektriciteit, #Eneco, #kabellegger, #offshore, #robotwagen, #Van Oord, #windenergie, #windmolenpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.NL - Een enorm schip met de stroomkabel aan boord kwam vrijwel droog te liggen op het strand van Noordwijk.

Ondertussen werd de robotwagen, die de kabel over de zeebodem naar het windpark zal transporteren, het strand op gereden. Het uiteinde van de kabel zal met een lier aan land gebracht, waarna de kabel door de robotwagen vanaf het strand op de zeebodem begraven tot aan het windpark op zee op 23 km afstand van de kust.

Voor de bouw van het windpark op zee werd Van Oord als hoofdaannemer aangeduid. Zij zetten voor deze klus de 99 meter lange Ndurance van onderaannemer VBMS in.

Het schip komt aan bij hoog water en zet zich met zes grote ankers op de zeebodem en op het strand vast. Pas bij een volgende vloed kan het schip weer loskomen.

Dan kan het schip al varend naar het windmolenpark de kabel uitrollen. De robotwagen rijdt mee en begraaft de kabel onder de zeebodem. De eerste 3 kilometer 3 meter diep, daarna minimaal 1 meter diep. Dit zal zo'n zeven dagen in beslag nemen.

Volgens de strakke planning zouden alle werkzaamheden op het strand in november klaar moeten zijn. Op zee zal in die periode de laatste van de 44 funderingspalen geheid worden.

Begin volgend jaar worden de windmolens er op geplaatst, zodat eind 2015 windpark volledig operationeel is en het bijna 150.000 huishoudens van schone stroom voorziet.

Het windpark is een samenwerking van het Japanse Mitsubishi Corporation en Eneco.