Draagbaar prototype voor behandeling chronisch zieken voorgesteld (+video)

Philips en het Nederlandse Radboudumc kondigen samenwerking aan en introduceren nieuw draagbaar prototype voor de behandeling van chronisch zieken.

Trefwoorden: #app, #behandeling, #chronische obstructieve longziekten, #chronische ziekte, #cloud, #COPD, #longen, #Philips, #RadboudUMC

Lees verder

research

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET - Philips en het Nederlandse Radboudumc hebben vandaag een prototype gepresenteerd van een systeem dat ondersteuning biedt aan patiënten met chronische obstructieve longziekten (COPD).

COPD is een ernstige chronische longziekte die de de kwaliteit van leven van patiënten sterk beïnvloedt. Door de veroudering van de bevolking komt de ziekte vaker voor. De ziekte manifesteert zich meestal tussen de leeftijd van 60 en 80 jaar, maar kan ook al op jongere leeftijd voorkomen.

COPD-zorg is lastig en vaak duur, omdat veel patiënten door de progressieve aard uiteindelijk complexe behandelingen nodig hebben en regelmatig in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Een goede begeleiding van patiënten kan de kans op ziekenhuisopnamen verkleinen en hun kwaliteit van leven verbeteren.

Tegelijkertijd zijn steeds meer consumenten op zoek naar nieuwe manieren om zelf actief aan hun gezondheid te werken en gezonder en beter te leven.

Het nieuwe systeem maakt gegevens, die bij patiënten thuis worden geregistreerd, beschikbaar voor de patiënt en zijn zorgverleners via het digitale gezondheidsplatform van Philips. Daarvoor worden twee klinische apps gebruikt die momenteel beschikbaar zijn op dit cloud-platform: eCareCompanion en eCareCoordinator.

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft onlangs toestemming verleend om beide applicaties op de markt te brengen.

Wanneer een COPD-patiënt het ziekenhuis verlaat krijgt deze een zorgpatch, ook wel slimme pleister genoemd, mee. Hiermee worden dag en nacht gegevens verzameld over de mate van fysieke (in)activiteit, de ademhaling, hartritme en variaties in de hartslag.

De gegevens worden via de cloud naar het digitale gezondheidsplatform verstuurd, waar ze worden gedeeld met de desbetreffende zorgverleners, zodat een vollediger beeld van de aandoening bij een patiënt ontstaat.

De patiënt zelf krijgt via een tablet inzicht in zijn gezondheid via de eCareCompanion app. Het systeem maakt het ook mogelijk voor de patiënt om via de app contact te hebben met zijn zorgverleners.


Video: Hoe werkt dit systeem?