Nieuwe test vergemakkelijkt diagnose eierstokkanker

Leuvense onderzoekers hebben een nieuwe test ontwikkeld waarmee artsen makkelijker en nauwkeuriger eierstokkanker kunnen vaststellen. Dit biedt betere perspectieven voor de behandeling.

Trefwoorden: #eierstokkanker, #eierstok kanker diagnose, #eierstok test

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van de KULeuven ontwikkelden de ADNEX-test. Deze nieuwe test stelt artsen in staat snel eierstokkanker vast te stellen.

Deze nieuwe test maakt het ook mogelijk om het type tumor te identificeren en aansluitend de meeste geschikte behandeling op te starten.

Bestaande onderzoeksmodellen voor het vaststellen van eierstokkanker maken een onderscheid tussen goed- en kwaadaardige eierstoktumoren, maar dat is vaak niet voldoende: ze kunnen namelijk niet bepalen om welk soort kwaadaardige tumor het gaat. Daardoor is het bepalen van een juiste behandeling moeilijk. De nieuwe test maakt dit wel mogelijk.

De nieuwe test werd ontwikkeld door Prof. Ben Van Calster (KU Leuven) in samenwerking met de International Ovarian Tumour Analysis- groep (IOTA).

De test maakt niet alleen het onderscheid tussen goed- en kwaadaardige tumoren, maar laat ook toe om met grote nauwkeurigheid kwaadaardige tumoren te verdelen in vier verschillende types: borderline kwaadaardig, kanker in een vroeg stadium, gevorderde kanker en secundaire metastase (uitzaaiing van een andere kanker naar de eierstokken).

De test is gebaseerd op de klinische informatie van de patiënt, een bloedtest met een tumormerker en elementen die zichtbaar zijn op een echografie.

Het juist identificeren van het type tumor is van groot belang voor een succesvolle behandeling en de overlevingskansen van de patiënte. Dat was tot op vandaag moeilijk, waardoor veel vrouwen niet naar de juiste specialist werden doorverwezen.

Soms ondergingen ze daardoor een zwaardere operatie dan strikt noodzakelijk, want een goedaardige tumor hoeft dikwijls niet eens behandeld te worden.

Zeker bij kwaadaardige tumoren is het bepalen van het soort tumor cruciaal om de patiënt door te verwijzen naar de juiste specialist en de juiste behandeling. Bij kwaadaardige tumoren bepaalt dat mee de genezingskans.