iMinds: al 10 jaar Vlaamse digitale innovatie

Op 22 april 2004 werd iMinds, het Vlaamse digitale onderzoekscentrum, opgestart ter ondersteuning van digitaal onderzoek en ondersteuning van start-ups.

Trefwoorden: #digitaal onderzoek, #iMinds, #iStart, #iStart-programma, #marktintroductie, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De opdracht is iMinds was tweeledig. Ten eerste moet het bedrijven stimuleren om (samen met de Vlaamse overheid en universiteiten) te investeren in resultaatgericht digitaal onderzoek. En ten tweede worden veelbelovende start-ups geholpen om hun marktintroductie snel en succesvol te laten verlopen.

iMinds heeft intense samenwerking tussen haar universitaire onderzoekers en het bedrijfsleven altijd centraal gesteld, en riep kort na haar oprichting een aantal instrumenten in het leven om die samenwerking mogelijk te maken.

In 2005 was dat de start voor de eerste zogenaamde ‘coöperatieve onderzoeksprojecten’: 22 projecten tussen bedrijven en iMinds onderzoekers waarmee een totale investering gemoeid was van 52 miljoen euro. Ondertussen werden al meer dan 140 van dergelijke digitale onderzoeksprojecten opgezet, goed voor 320 miljoen euro aan investeringen.

“Wanneer we terugkijken op de voorbije jaren, zien we dat ons coöperatief onderzoeksmodel werkt: de fondsen die via een dotatie ter beschikking gesteld worden van digitaal onderzoek worden immers meer dan gematcht door investeringen van onze industriepartners, typisch een 40 - 60 split,” zegt Wim De Waele, CEO van iMinds.

“Op die manier krijgt innovatie in Vlaanderen een echte boost: bedrijven die anders hoogstwaarschijnlijk niet zouden investeren in digitale innovatie, doen dat nu wel. De impact daarvan op de Vlaamse economie, zowel financieel als wat innovatiegraad en concurrentievoordeel betreft, mag niet onderschat worden.”

In het kader van het ondernemerschapsprogramma worden veelbelovende ondernemers getraind en begeleid om hun digitale ideeën om te zetten in nieuwe, succesvolle bedrijven. Die missie leidde tot de lancering van het iStart-programma, waardoor al meer dan 70 start-up-projecten werden ondersteund.

Dit zorgde voor de creatie van meer dan 200 voltijdse betrekkingen en een totale omzet van meer dan 10 miljoen euro op jaarbasis.