Game leert jongeren kritisch omgaan met reclameboodschappen

Het AdLit project verenigt 4 Vlaamse universiteiten en stakeholders die onderzoeken hoe ze de reclamewijsheid van minderjarigen kunnen verhogen met educatieve pakketten en ook een game.

Trefwoorden: #AdLit project, #game, #KU Leuven, #online reclame, #reclame, #UA, #UGent, #Universiteit, #VUB

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Kinderen en jongeren worden dagelijks overspoeld met reclame, via verschillende media en in verschillende vormen.

Reclame is overal aanwezig en vaak geïntegreerd in populaire media inhoud en daardoor moeilijker te herkennen. Daar willen stakeholders uit de onderwijs en educatieve sector samen met vier universiteiten (UGent, KU Leuven, UA en VUB) wat aan doen met het AdLit project.

Daarvoor zullen educatieve pakketten en een game worden ontwikkeld, zijn sensibiliseringscampagnes gepland en worden reclamecues ontwikkeld waardoor kinderen en jongeren reclame sneller kunnen herkennen.

Vrijdag vond in Living Tomorrow (Vilvoorde) het kick-off event van het project AdLit plaats. Op het event presenteerde het Center for Persuasive Communication (CEPEC) van de Universiteit Gent er haar game project. Daarin worden de bestaande inzichten binnen het academisch onderzoek rond reclamewijsheid vertaald naar jongeren en het brede publiek aan de hand van een serious game.

Een serious game wil spelers spelenderwijs iets aanleren. De kunst is echter om een goede balans te vinden tussen het leer– en het 'fun'aspect. Daarom wordt het concept samen met jongeren ontwikkeld.

Zij krijgen zeggenschap over het spelverloop en de grafische elementen. Het game zal in het voorjaar van 2015 online beschikbaar zijn en gelanceerd worden via sociale media.