Europees consortium gaat antibioticaresistentie bestrijden

Onlangs werd DRIVE-AB, een Europees project in de strijd tegen de wereldwijde dreiging van antibioticaresistentie, gelanceerd.

Trefwoorden: #antibiotica, #antibiotica resistentie, #DRIVE-AB, #europees consortium, #onderzoek, #research, #resistentie

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET - DRIVE-AB (Driving Reinvestment in R&D and Responsible Antibiotic Use) is een publiek-privaat consortium met een budget van 9 400 000 euro, gefinancierd door het Innovative Medicines Initiative (IMI).

Dit consortium wil normen voor verantwoord gebruik van de slinkende voorraad doeltreffende antibiotica vastleggen, en de productie van nieuwe antibiotica door de farmaceutische industrie stimuleren door nieuwe economische investeringsmodellen te ontwikkelen, te testen en aan te bevelen.

Onder leiding van prof. Herman Goossens neemt met de Universiteit Antwerpen ook één Belgische instelling deel aan het project.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft antimicrobiële resistentie aangewezen als een van de drie grootste bedreigingen voor de menselijke gezondheid. Naar schatting sterven in de Europese Unie elk jaar 25 000 mensen aan infecties die resistent zijn tegen meerdere geneesmiddelen.

De jaarlijkse maatschappelijke kosten worden geraamd op 1,5 miljard euro, maar de werkelijke economische en maatschappelijke last is onbekend. Nieuwe vormen van resistentie blijven opduiken en zich verspreiden, waardoor artsen steeds minder in staat zijn om infecties onder controle te krijgen.

Ondanks de erkende en toenemende behoefte aan nieuwe antibiotica, zijn er slechts twee nieuwe klassen antibiotica op de markt gebracht in de laatste drie decennia. Grote spelers uit de sector hebben zich teruggetrokken uit het antibioticaonderzoek, omdat het wordt beschouwd als een markt met hoog risico en laag rendement, die weinig biedt om de aandeelhouders tevreden te houden.

DRIVE-AB is een coalitie van partners uit elf Europese landen, verbonden aan academische instellingen, onderzoeksinstellingen en de farmaceutische en biotechnologische industrie.

De komende drie jaar zullen de partners hun ervaring, expertise en mogelijkheden bundelen om nieuwe economische modellen voor antibiotica-O&O te creëren en te testen, om dit belangrijke domein nieuw leven in te blazen.


(bron: UAntwerpen)

Over DRIVE-AB
Het is een van de vele projecten van het Innovative Medicines Initiative (IMI), ’s werelds grootste publiek-private samenwerking (PPS) op het vlak van biowetenschappen, opgericht in 2008, met een budget van 3,3 miljard euro voor de periode 2014–2024.

Dit gezamenlijke initiatief van de Europese Unie en de farmaceutische sectorvereniging EFPIA telt momenteel 46 lopende projecten die bedoeld zijn om de ontwikkeling van betere en veiligere geneesmiddelen voor patiënten te versnellen.