Hervorming steun voor groene energie broodnodig volgens Agoria

Technologiefederatie Agoria steunt Vlaams minister voor Energie Turtelboom voor de hervorming van het steunbeleid voor hernieuwbare energie en vraagt een snelle uitvoering.

Trefwoorden: #Agoria, #Annemie Turtelboom, #federatie technologiesector, #groene energie, #hervorming

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Op dit ogenblik gebeuren er nog amper groene investeringen in het Vlaams gewest. Hierdoor gingen tussen 2012 en 2014 2.700 jobs in de groene energiesector verloren.

Een duidelijk energiebeleid kan deze sector nieuw leven in blazen en nieuwe exportkansen bieden. Volgens Agoria kan de totale werkgelegenheid in de hernieuwbare energiesector stijgen van 14.400 tot 23.000 banen in 2020.

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Om de investeringen in groene energie weer op gang te krijgen, moet er bij een hervorming op Vlaams niveau meer aandacht zijn voor investeringssteun, eerder dan steun voor productie via certificaten.”

Agoria is tevreden dat minister Turtelboom streeft naar een overgang naar meer investeringssteun in plaats van een steun voor productie op basis van certificaten. Dat heeft als voordeel dat er meer zekerheid is voor investeerders en er tegelijk snel kan bijgestuurd worden bij veranderende marktomstandigheden.

Ook is het systeem beter geschikt om echt innovatieve technologieën te ondersteunen. Vlaamse technologiebedrijven zijn bijvoorbeeld voorlopers in compacte windmolens en Building Integrated Photovoltaic (zonnepanelen geïntegreerd in bijvoorbeeld daken en ramen) technologie.

Maar ook rond grote windturbines (on- en offshore) en groene warmte hebben onze Vlaamse technologiebedrijven heel wat troeven om internationaal mee te spelen.

De Pril: “Innovatie is cruciaal om de kost van hernieuwbare energie te verlagen, de technologiebedrijven te ondersteunen bij hun internationale groei en duurzaam jobs te creëren in Vlaanderen.”


(bron en foto: Agoria, Wilson De Pril)